Presedintele Fed, Ben Bernanke, si colegii sai din comitetul de politica monetara vor lua astfel noi masuri neconventionale de stimulare a cresterii economice, care a fost de sub 2% in trimestrul al doilea, si de reducere a ratei somajului, care de 43 de luni se mentine peste 8%.

"Rezerva Federala vrea in mod clar sa faca mai mult. Economia este lipsita de stralucire, iar Fed a spus mereu ca nivelul atat de ridicat al somajului este aproape imoral", a declarat Nick Sargen, fost economist la Rezerva Federala din San Francisco, in prezent director de investitii la Fort Washington Investment Advisors in Cincinnati.

Fed a efectuat doua runde de achizitii de obligatiuni care au totalizat 2.300 de miliarde de dolari, fara sa reuseasca sa revitalizeze piata muncii. Bernanke a declarat luna trecuta ca situatia de pe piata muncii este un motiv grav de ingrijorare.

Este posibil din acest motiv ca oficialii Fed sa anunte un plan nelimitat de achizitii de obligatiuni, legat de imbunatatirea sustenabila a evolutiei economiei, in loc sa specifice o valoare concreta a planului si un termen de finalizare, considera 32 din 73 de analisti intervievati de Bloomberg.

Alti 22 dintre analisti se asteapta ca planul de achizitii sa aiba o valoare si o durata fixa.

Citeste si:

Apple a lansat iPhone 5. Caracteristicile smartphone-ului care va majora PIB-ul SUA cu 12,8 mld. dolari pe an