Fed a acumulat active de 4.380 de miliarde de dolari prin trei programe destinate sustinerii economiei, initiate in 2010, 2011 si 2012, din cauza impactului crizei financiare.

Banca a incetinit treptat al treilea astfel de program, prin care a cumparat in perioada de varf in fiecare luna obligatiuni in valoare de 85 de miliarde de dolari, cu obiectivul de a reduce costurile finantarii pentru economie.

Achizitiile au fost reduse in acest an cu cate 10 miliarde de dolari la fiecare reuniune de politica monetara, iar in prezent au ajuns la 35 de miliarde de dolari.

Ritmul scaderii achizitiilor a cauzat incertitudini privind luna exacta in care programul ar urma sa se incheie, octombrie sau decembrie, momentul fiind important pentru investitori, intrucat este crucial in stabilirea datei de la care banca centrala va putea incepe cresterea dobanzilor.

Potrivit transcriptului sedintei din iunie, Fed va opera in octombrie ultima reducere a programului, cu 15 miliarde de dolari, urmand ca din noiembrie sa nu mai cumpere obligatiuni.

Aceasta este prima mentionare a unui termen clar, astfel ca atentia investitorilor se va muta acum catre momentul in care ar putea avea loc prima majorare a dobanzilor.

"Daca economia va avea o evolutie in linie cu asteptarile consiliului (Fed, n.r.), justificand astfel scaderi la fiecare dintre viitoarele sedinte, ultima reducere va avea loc la sedinta din octombrie", se arata in transcript.

Conducerea bancii a inregistrat progrese semnificative si catre convenirea unei "strategii de exit" pentru momentul in care se va impune cresterea dobanzilor. Aceste decizii vor determina modul in care viitoarea politica a Fed este comunicata pietelor.