Planul de pace discutat de Merkel si Hollande cu Putin, ultima sansa de evitare a razboiului. SUA vorbesc de livrarea de armament catre Ucraina, Rusia fierbe

Valoarea rezervelor internationale, care includ detinerile in valuta si aur ale bancii centrale, a scazut cu 9,25 miliarde de dolari in ianuarie, dupa un declin de 33,4 miliarde de dolari in luna anterioara. 

Rezervele valutare au coborat cu 12,2 miliarde de dolari, de la 339,3 miliarde de dolari la 327,1 miliarde de dolari, se arata intr-un comunicat al bancii centrale ruse. 

"Scaderea se datoreaza reevaluarii euro, moneda care are o pondere de peste 40% in totalul rezervelor valutare", a spus Vladimir Tikhomirov, economist sef al BCS Financial Group din Moscova. 

Pe de alta parte, valoarea detinerilor in aur a crescut in ianuarie cu echivalentul a 2,97 miliarde de dolari, la 49,06 miliarde de dolari, dupa un declin de 867 milioane de dolari in decembrie. 

Banca Rusiei a vandut luna trecuta 2,3 miliarde de dolari pe piata interbancara pentru a sprijini rubla. 

In 2014, institutia bancara a cheltuit aproape 88 miliarde de dolari in incercarea de a stopa declinul monedei nationale, care s-a depreciat puternic pe fondul scaderii pretului petrolului si al sanctiunilor occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina. 

Rubla a scazut in ianuarie cu aproape 13% fata de dolar, fiind a treia cea mai putin performanta moneda din lume, dupa rubla belarusa si leul moldovenesc, conform calculelor Bloomberg.