In iulie, rezervele valutare au crescut pana la 531,82 miliarde franci (542,01 miliarde dolari) de la cifra revizuita de 516,03 miliarde franci in iunie. 

Este cel mai ridicat nivel al rezervelor de cand SNB a decis calcularea datelor in conformitate cu standardele FMI. 

In trecut, cand SNB incerca sa mentina un prag minim al cursului de schimb de 1,20 franci pentru un euro, datele privind rezervele valutare erau folosite ca un indicator al interventiilor bancii pe piata valutara.

In luna ianuarie, SNB a renuntat la acest prag, iar oficialii bancii au anuntat in repetate randuri ca sunt pregatiti sa cumpere valuta daca va fi necesar.

Eliminarea pragului a dus la aprecierea francului cu 13% in raport cu moneda euro, ceea ce a creat probleme pentru exportatorii elvetieni.

Pentru a reduce apetitul pentru franci, SNB a introdus dobanzi negative la depozitele in franci ale bancilor comerciale. 

La finele lui 2014, aproape jumatate din rezervele valutare ale SNB erau compuse din euro, iar 29% din dolari. Trei sferturi erau investite in obligatiuni guvernamentale si 15% in actiuni. 

Recent, Banca Nationala a Elvetiei a raportat in primul semestru din 2015 pierderi record de 50,1 miliarde de franci elvetieni, comparativ cu un profit de 16 miliarde de franci elvetieni in perioada similara din 2014. 

SNB a inregistrat pierderi de 47,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in valuta, in special euro, si 3,2 miliarde de franci elvetieni de pe urma detinerilor in aur, care sunt denominate in dolari. 

Aprecierea a sporit temerile privind ritmul de crestere a economiei, dependenta de exporturi. De asemenea, multe companii au concediat sute de angajati in Elvetia, pe fondul asteptarilor potrivit carora aprecierea francului va afecta veniturile din export.