Le Perthus, un sat cu doar 586 de locuitori, de la granița franco-spaniolă, are un excedent bugetar la primărie mai mare de un milion de euro.

Acest lucru a fost posibil în mare parte datorită taxelor de aproape 800.000 de euro pe an pe care autoritățile locale le încasează pentru parcare de la francezii care traversează frontiera în Spania pentru a face cumpărături mai ieftine.

Strada principală din Le Perthus, Avenue de France, se află atât pe teritoriul Franței, cât și pe cel al Spaniei. Comercianții de pe partea spaniolă a străzii vând produse ca alcool, țigări și parfumuri la prețuri considerabil mai mici față de prețurile din Franța, datorită taxelor și accizelor reduse.

De exemplu, un pachet de țigări care în partea franceză costă 8 euro, în partea spaniolă poate fi cumpărat cu 5 euro. În timp ce Franța are prețuri mai mari la produsele accizate, în Spania prețurile sunt sub media UE, atât la produsele de lux, cât și la haine.

În aceste condiții, Le Perthus a devenit un magnet pentru cumpărătorii francezi care trec granița în căutare de chilipiruri în țara vecină. Iar dacă localnicii pot face acest lucru pe jos, cei din zonele învecinate vin cu mașinile pe care le lasă la graniță și pentru parcarea cărora plătesc taxe la bugetul local din Le Perthus.

În acest fel, autoritățile s-au trezit cu un excedent de taxe pe care nu reușesc să le cheltuiească, dar care au devenit mărul discordiei dintre putere și opoziție în micul orăsel de munte. În timp ce opoziția din consiliul local acuză primarul că nu folosește banii, puterea acuză opoziția că a blocat proiecte utile cum ar fi un centru medical sau un parc pentru copii. 

În consecință, primaria propune suspendarea plății de taxe locale de către rezidenții satului până când autoritățile vor reuși să cheltuiască banii strânși deja la buget. O decizie în acest sens va fi luată la sfârșitul lunii.