Bursa de la Frankfurt a deschis sedinta in scadere puternica cu 2,87% dar ulterior in jurul orei 08.12 GMT a redus pierderile pana la 1,76%, respectiv la valoarea de 10.297,63 puncte.

Indicele general al Bursei de la Londra a deschis sedinta cu o scadere de 2,12%. Bursa de la Paris a deschis sedinta cu o scadere de 2,83%, pana la 4.350,07 puncte. Bursa de la Milano a deschis in scadere cu 3% iar cea de la Madrid a inregistrat un declin de aproape 4%.

Este pentru a doua oara in decurs de cateva luni cand pietele financiare sunt bulversate de rezultatele neasteptate ale unui scrutin. La finele lunii iunie, votul suprinzator in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana a provocat scaderi pe burse, indicele Dax al Bursei de la Frankfurt inregistrand atunci o cadere de aproape 10% pentru a termina sedinta cu o scadere de aproape 7%.

Citeste si: Cine este Donald Trump, noul presedinte ales al SUA: mogul imobiliar si star de televiziune, care pledeaza pentru taxe mai mici pentru bogati si pentru stoparea imigratiei

In cazul alegerile prezidentiale din SUA, pietele au mizat pe o victorie a candidatului democrat Hillary Clinton, apreciata ca o optiune pentru mentinerea status quo-ului. In ceea ce il priveste pe Donald Trump exista numeroase incertitudini cu privire la politicile sale precum si scepticism pe piete cu privire la viziunile sale cu privire la o serie de subiecte precum schimburile comerciale.

BCE face apel la calm

Belgianul Peter Praet, membru in comitetul director al Bancii Centrale Europene, a facut miercuri un apel la calm, dupa ce victoria surprinzatoare a candidatului republican Donald Trump la alegerile prezidentiale din SUA a provocat ingrijorari pe pietele financiare mondiale, transmite Reuters.

"Cred ca trebuie sa fim calmi, cu siguranta mai calmi decat pietele", a declarat Peter Praet cu ocazia unei conferinte organizate la Bruxelles de Banca Nationala a Belgiei.

Peter Praet a subliniat ca deocamdata este prea devreme ca BCE sa reactioneze la astfel de evenimente. "Ceea ce facem in mod normal este sa vedem dincolo de volatilitatea din primele zile, astfel ca trebuie sa avem putin rabdare si sa vedem cum evolueaza lucrurile. In consecinta, orice comunicare cu privire la politica monetara nu se va schimba", a precizat Peter Praet, adaugand ca BCE urmareste cu atentie situatia.

Pietele financiare din Europa se alatura, astfel, celor din Asia, care s-au prabusit pe fondul previziunilor care il dadeau pe Donald Trump presedintele ales al SUA.

Ministerul japonez de Finante, Agentia de servicii financiare si Banca Centrala a Japoniei au decis sa organizeze miercuri o reuniune de urgenta pentru a examina situatia de pe pietele financiare, in contextul in care probabilitatea crescuta a unei victorii a lui Trump a provocat panica pe pietele financiare asiatice, cu o crestere brusca a yenului si o cadere de 6% a indicelui Nikkei al bursei de la Tokyo, precum si o coborare in teritoriul negativ a randamentului pentru obligatiunile japoneze pe zece ani.

SUA sunt o piata vitala pentru un numar important de mari companii japoneze care sunt afectate deja de mai multe luni de aprecierea monedei nipone, tendinta care s-a accentuat miercuri, in conditiile in care yenul constituie o valoare de refugiu in cazul unei crize internationale.

Potrivit agentiilor de presa, Donald Trump si-a asigurat cele 270 de voturi in Colegiul Electoral necesare pentru a castiga presedintia, invingand-o pe democrata Hillary Clinton, care era considerata favorita inaintea votului de marti.