Letonia a terminat de platit in luna decembrie datoriile catre FMI, dupa un acord stand-by pe doi ani de 9,9 miliarde de dolari incheiat in 2008 cu Fondul Monetar, Banca Mondiala si UE. Datoriile au fost achitate cu aproximativ trei ani inainte de termen.

La 1 ianuarie, cu doua saptamani dupa achitarea datoriilor catre FMI, guvernul a redus venitul minim garantat, transmite Bloomberg.

Cunoscut mai degraba pentru promovarea masurilor de austeritate, Fondul Monetar International a criticat decizia, considerand ca ar putea afecta mecanismele de siguranta sociala.

Revenirea economica a Letonei, care a pierdut aproape 20% din PIB in urma crizei financiare mondiale din 2008-2009, este vazuta diferit de diversi economisti si politicieni. In timp ce liderii UE dau Letonia ca exemplu de disciplina pentru intreg continentul, economistul american Paul Krugman, laureat al premiului Nobel, a criticat masurile de austeritate luate in tara. Totodata, opozitia FMI fata de unele masuri de austeritate propuse de autoritati a generat tensiuni intre institutia de la Washington si guvern.

Pe langa scaderea transferurilor sociale, guvernul leton a restrans un program de investitii publice si a coborat pragul de la care salariile pot fi impozitate.

Masurile de austeritate risca sa adanceasca cea mai inechitabila societate din UE, care alimenteaza cea mai accelerata tendinta de emigrare din Letonia din ultimii 10 ani si risca sa puna in pericol perspectivele economiei, potrivit FMI.

Economia letona a crescut anul trecut cu 5% din PIB, potrivit estimarilor FMI. Deficitul bugetar al Letoniei este prevazut la 1,4% din PIB in acest an, fata de 9,8% din PIB in 2009.