"Scopul nostru este sa demonstram ca exista o alternativa la regimul actual", a declarat Hodorkovski, care a anuntat recent din exilul pe care si l-a impus ca va fi pregatit sa devina viitorul presedinte al Rusiei. "Este inevitabila o cadere a regimului din cauza crizei. Rezultatul trebuie sa fie o Rusie democratica", a declarat el in aplauzele audientei.

Cel mai dur si mai vocal critic al presedintelui rus Vladimir Putin a facut aceste declaratii printr-o legatura video din Europa, in sala de conferinte a Hotelului Holiday Inn din Sankt Petersburg.

Potrivit cotidianului rus, autoritatile din orasul natal al presedintelui rus au incercat sa opreasca evenimentul. In zona salii de conferinte a fost efectuata o perchezitie pentru droguri, politia a incercat sa evacueze cladirea din cauza unei amenintari cu bomba, sirenele vehiculelor de politie urlau in fata hotelului, iar curentul electric a fost intrerupt - insa organizatorii au pregatit baterii.

In pofida acestui haos, Hodorkovski - in trecut unul dintre cei mai bogati oameni din Rusia, incarcerat timp de aproape un deceniu pentru acuzatii denuntate ca politice si gratiat de Putin - si-a sustinut insa pana la capat discursul, in care a indemnat la instituirea unui nou regim politic in tara sa.

Adjunctul ministrului rus de externe: Scopul sanctiunilor americane este schimbarea regimului in Rusia

Scopul sanctiunilor Washingtonului este sa creeze conditiile schimbarii regimului in Rusia, a declarat luni adjunctul ministrului rus de Externe, Serghei Riabkov, in fata Camerei inferioare a Parlamentului rus, relateaza agentia Tass, in pagina electronica.

"Nu se ascunde faptul ca scopul sanctiunilor este crearea unor conditii sociale si economice pentru determinarea unei schimbari de regim in Rusia", a declarat Riabkov, in cadrul unei audieri despre relatiile Rusia-SUA.

"Nu sunt pregatit sa spun ca asistam la o reeditare a Razboiului Rece sau cat va dura aceasta situatie. Un lucru stiu sigur: iesirea din situatia actuala pe care au produs-o sanctiunile SUA va dura multi ani", a adaugat el.

Statele Unite incearca sa forteze Rusia sa isi reconsidere conceptul de politica externa pentru pozitia adoptata in privinta Ucrainei, a declarat Riabkov. "Dorinta de a indeparta tarile membre CSI (Comunitatea Statelor Independente) de Rusia a fost intotdeauna pe lista intereselor americane de politica externa si la inceputul acestui an s-a manifestat cu o deosebita agresivitate", a afirmat el.

"Sustinatorilor politicilor antiruse li s-a oferit un impuls pentru a organiza o lovitura guvernametnala. In conformitate cu sloganul «scopul justifica mijloacele» ei au facut din nationalistii radical principala lor forta de atac. Apoi a fost luata o decizie de «a ne pedepsi» - mai intai pentru exprimarea pasnica si libera a vointei de catre populatia din Crimeea si Sevastopol, apoi pentru pozitia in evenimentele din sud-estul Ucrainei", a precizat Riabkov, adaugand ca se fac incercari pentru "a forta Rusia sa isi reconsidere conceptul de politica externa".

El a precizat, de asemeena, ca sunt posibile complicatii ulterioare ale relatiilor ruso-americane. "Nu exclud nimic, orice complicatie este posibila", a afirmat el.

Pe de alta parte, Aleksei Puskov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Internationale, a declarat in cadrul aceleiasi audieri parlamentare ca relatiile actuale dintre Rusia si Statele Unite nu sunt altceva decat o reeditare a Razboiului Rece.