In Uniunea Europeana, rata anuala a inflatiei a ramas stabila la 0,2%, in timp ce in zona euro, a urcat pana la 0,3% in ianuarie, de la 0,2% in decembrie.

Un numar de 10 state membre au inregistrat rate anuale negative ale inflatiei, pe primele locuri fiind Polonia (minus 1,7%) si Romania (minus 1,5%).

La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflatiei au fost inregistrate in Belgia (1,8%), Austria (1,4%) si Suedia (1,3%).  

Comparativ cu decembrie 2015, rata anuala a inflatiei a scazut in 12 state membre, printre care se numara si Romania, a ramas stabila in doua tari si a crescut in 14 state.  

In cazul zonei euro, cel mai mare impact asupra cresterii preturilor l-au avut restaurantele si cafenelele (cu o crestere 0,10 puncte procentuale), urmate de tigari si fructe (+ 0,06 pp).

De cealalta parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflatiei a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,28 pp), a combustibilului pentru incalzire (minus 0,18 pp) si a gazelor naturale (minus 0,11 puncte procentuale).  

Banca Centrala Europeana mizeaza pe o crestere a preturilor de sub 2%. Insa inflatia in zona euro a fost sub aceasta tinta inca de la inceputul lui 2013, iar anul trecut a coborat chiar si in teritoriu negativ, in conditiile in care pretul la petrol s-a redus semnificativ.