În Spania, Italia, Grecia, Ungaria şi România, ţări în care populaţia fie stagnează, fie a scăzut puternic, procentul locuitorilor care au declarat că sunt mai îngrijoraţi de emigraţie l-a depăşit pe al celor preocupaţi de imigraţie, scrie Agerpres.

Scăderea demografică cea mai drastică se constată în România, a cărei populaţie s-a redus cu aproape zece procente în ultimul deceniu din cauza exodului, în special de tineri plecaţi să muncească în Europa Occidentală.

În schimb, în ţările nordice şi vestice, îngrijorările legate de imigraţie le depăşesc cu mult pe cele provocate de emigraţie.

Per total, 20% dintre respondenţi s-au declarat îngrijoraţi de emigraţie, iar 32% de imigraţie. În unele ţări, teama de emigraţie a fost atât de pronunţată, încât un mare număr de persoane au fost de părere că nu ar mai trebui să li se permită compatrioţilor lor să plece din ţară pentru perioade lungi de timp.

Scopul anchetei, întreprinsă de YouGov pe un eşantion de aproape 50.000 de persoane, a fost determinarea principalelor teme de preocupare pentru cetăţeni înaintea alegerilor din mai pentru Parlamentul European (PE). Cele 14 state incluse în sondaj vor ocupa 80% din locurile din viitorul legislativ european.

Sondajul a relevat însă că europenii au şi alte teme de preocupare decât migraţia, chiar dacă aceasta a dominat politica şi discursul la nivelul Uniunii Europene în mandatul actualului PE. Corupţia, naţionalismul, terorismul şi schimbările climatice ocupă de asemenea locuri importante.

Rezultatele sondajului au mai arătat o serie largă de preocupări în ţări diferite, ceea ce înseamnă că lupta se va duce în aceste alegeri pe teme diferite în fiecare stat.

Economia a fost tema principală de preocupare în Italia, România şi Grecia. În şapte ţări - Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Grecia şi Slovacia - peste 50% dintre respondenţi au considerat corupţia o problemă majoră.

Alegerile europene au fost prezentate ca un teren de bătălie despre inima Europei”, a declarat Mark Leonard, directorul ECFR, potrivit căruia naţionaliştii încearcă să transforme votul într-un referendum privind migraţia.

Rezultatele acestui sondaj ar trebui să-i încurajeze pe proeuropeni şi arată că există încă voturi de câştigat pe teme majore precum schimbarea climatică, serviciile de sănătate, locuinţele şi nivelul de trai. (Proeuropenii) vor face o gafă strategică dacă vor accepta ideea partidelor antieuropene că aceste alegeri vor fi câştigate sau pierdute doar pe subiectul migraţiei”, a mai arătat Leonard.

Lideri populişti ca premierul ungar Viktor Orbán şi vice-prim-ministrul italian Matteo Salvini încearcă să aşeze problema migraţiei în centrul alegerilor din 23-26 mai, în care 374 milioane de europeni sunt chemaţi să desemneze noua componenţă a PE pentru viitorii cinci ani.

Cifrele referitoare la imigraţie au scăzut însă dramatic în ultimii doi ani: în 2018, numărul migranţilor care au traversat Mediterana a fost de circa 116.000, conform UNHCR, în scădere cu aproape 90% faţă de 2015.

Sondajul a mai arătat că radicalismul islamic este principala temă de preocupare, îngrijorând un european din cinci, însă procentul este mult mai ridicat în ţări ca Belgia, Franţa şi Olanda decât în estul Europei.

În aproape toate ţările, peste 50% dintre cei intervievaţi au fost de acord că mediul ar trebui să fie o prioritate chiar dacă ar afecta creşterea economică.