Raportul Economist Intelligence Unit (EIU) se numeste "Loteria vietii: unde sa te nasti in 2013". Analistii EIU au evaluat calitatea vietii in 80 de state din intreaga lume, luand in considerare PIB-ul per capita, speranta de viata, libertatea politica, securitatea locului de munca, clima, dar si egalitatea dintre sexe.

Compania a luat, totodata, in calcul si perspectivele economice ale fiecarei tari pentru 2030, anul in care un copil nascut in prezent ar deveni major.

Elvetia, cunoscuta drept raiul financiar al Europei si una dintre cele mai bogate state din lume, s-a pozitionat direct in fruntea listei, urmata apoi de Australia si Norvegia.

Cinci dintre tarile din top 10 sunt situate in Europa si doar una singura (Olanda) este si in zona euro. Top 10 este inchis de Hong Kong.

Surprinzator, marile economiile mari ale lumii nu sunt prezente pe primele locuri ale clasamentului. De exemplu, Germania se afla pe pozitia 16, la fel SUA. Marea Britanie se afla pe locul 27, dupa Franta. Locul 28 este ocupat de doua tari europene: Cehia si Spania. China ocupa pozitia 49, in timp ce Rusia s-a clasat abia pe 72.

Romania ocupa locul 56 din 80.

La coada clasamentului se afla, in ordine descrescatoare, Kenya si Nigeria.