"Problema e ca suntem ca un tragator care are o arma in mana si ii tremura degetul pe tragaci. Romania nu are de ce sa se pronunte in momentul de fata. Am inteles ca au fost foarte multi analisti care cred pozitia Romaniei. Romania a spus foarte clar ca e solidara si respecta fara niciun fel de comentariu Rezolutia 1973 (n.r. - a Consiliului de Securitate al ONU), care prevede realizarea zonei de interdictie aeriana in Libia in vederea protejarii civililor. Consider fara nicio retinere ca un sef de stat care trage in propriul popor nu mai are niciun fel de legitimitate", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a justificat aceasta pozitie prin faptul ca nu NATO actioneaza acum in spatiul Libiei, ci o "coalitie a bunavointei", avand ca lider Franta.

De asemenea, presedintele a spus ca Romania a participat la toate procesele de planificare militara in cadrul NATO si ca, atunci cand NATO va lua o decizie in cazul Libiei, "Romania va fi acolo".

"Eu nu pot lua decizii singur. Este atributul CSAT sa decida pozitia Romaniei si implicarea Romaniei, functie de ceea ce ni se va solicita. in momentul in care se va aproba directiva de executie, voi convoca CSAT in primul rand pentru a-l informa cu privire la continutul directivei si vom intelege daca decurg obligatii pentru noi. in momentul de fata, nu sunt obligatii pentru prima faza, pentrru ca planul de operatii vizeaza doar instituirea zonei de interdictie aeriana, nu s-a trecut la planificarea etapei a doua", a mentionat seful statutului.

Basescu: "Avioanele noastre nu fac fata unei interventii in Libia"

Presedintele Basescu a mai spus ca Romania este in imposibilitatea de a participa in acest moment la interventiile militare din Libia pentru ca avioanele romanesti "nu fac fata".

"Si daca am fi vrut, nu aveam cu ce sa participam la aceasta faza a operatiunilor. Nu aveam pentru ca avioanele noastre nu fac fata. Participarea la astfel de operatiuni suplineste cate sase luni - un an de diplomatie. Daca poti sa contribui militar in astfel de momente, este mai mult decat orice diplomatie, iar efectele se cunosc intotdeauna dupa", a spus Basescu.

Presa a speculat in ultimele zile ca presedintele Traian Basescu nu are nicio interventie legata de conflictul din Libia, pentru a-i plati cu aceeasi moneda presedintelui francez Nicholas Sarkozy, initiatorul conflictului, pentru pozitia adoptata in cazul intrarii Romaniei in spatiul Schengen.

Franta a cerut mai mult timp pentru studierea raportului privind Romania! Cand vom intra in Schengen? VIDEO

De altfel, Basescu a avut o discutie in contradictoriu cu Sarkozy, in urma cu cateva saptamani, pe acelasi subiect - interventia fortelor aliate in Libia, atunci cand presedintele Romaniei a fost singurul din UE care s-a opus.

Sarkozy a avut o noua iesire nervoasa la adresa lui Traian Basescu. Ce l-a enervat pe presedintele Frantei VIDEO