"Reddito di cittadinanza" sau venitul de cetăţenie este o promisiune a liderului Mişcării Cinci Stele (M5S), vicepremierul Luigi di Maio.

Această măsură este promovată de autorităţi ca un răspuns la triplarea ratei sărăciei în Italia între 2007 şi 2017. Însă unii critici subliniază că este vorba de o mită electorală, având în vedere că primele plăţi ar urma să fie acordate chiar înaintea alegerilor europarlamentare din luna mai.

"Astăzi ne ţinem promisiunea. Statul începe, în sfârşit, să aibă grijă de cei care sunt invizibili", a spus Luigi Di Maio, pentru postul de radio RTL 102,5.

În pofida aşteptărilor, nu au apărut cozi la ghişeele Poştei şi la centrele de asistenţă fiscală unde persoanele pot depune cerere pentru aceste subvenţii. Cererile pentru acest venit, cuprins între 40 şi 780 de euro pe lună pentru o persoană fizică, şi care poate ajunge până la 1.300 de euro pe lună pentru familii, pot fi depuse şi online.

"Sincer, nu a fost uşor. Am fost nevoit să cer ajutorul cuiva care este mai tânăr şi mai priceput cu computerele decât mine", a spus o persoană în vârstă de 65 de ani, care nu a dorit să îşi dezvăluie numele, dar care s-a declarat fericită că autorităţile au introdus acest venit suplimentar.

Poşta italiană ar urma să emită carduri de creditare beneficiarilor, iar acestea vor ajunge la solicitanţi în cursul lunii aprilie, astfel încât luna mai să fie prima în care banii efectiv vor intra în posesia celor care se încadrează în criterii.

În ianuarie, Guvernul italian a adoptat decretul-lege privind crearea “venitului de cetăţenie”, care va fi acordat şi străinilor din Italia, care trăiesc sub limita sărăciei. Bugetul pe 2019 adoptat la sfârşitul lunii decembrie prevede o anvelopă de şapte miliarde de euro pentru “venitului de cetăţenie” (Reddito di cittadinanza – RDC).

RDC se adresează celor cinci milioane de persoane care trăiesc sub pragul sărăciei în Italia, cu condiţia să nu fi locuit în străinătate în ultimii doi ani, pentru italieni, şi să fi locuit în Italia timp de cel puţin zece ani, pentru străini.

Acest venit va fi de 780 de euro pe lună pentru o singură persoană, cu creşteri sau scăderi în funcţie de situaţia familiei, pe o perioadă de 18 luni.

În această perioadă, beneficiarii nu vor putea refuza mai mult de două oferte de locuri de muncă, dintre care a doua ofertă poate să ia în considerare un job la o distanţă de până la 250 km de casă, iar a treia ofertă vizând un loc de muncă oriunde pe teritoriul Italiei.