Rubla este in declin cu 0,7%, la 37,395 unitati pentru un dolar, dupa ce in timpul tranzactiilor a atins un minim istoric de 37,45 unitati pentru un dolar.

In acelasi timp, randamentul obligatiunilor pe termen de zece ani, in moneda locala, a crescut cu 0,11 puncte procentuale, la 9,91%.

Indicele bursier Micex a crescut insa cu 1%, sustinut de titlurile companiilor din sectorul energiei, inclusiv ale Gazprom. Deprecierea rublei are un efect pozitiv asupra profiturilor acestor companii.

Rebelii pro-rusi au atacat duminica cu tiruri de arma doua vase de coasta ucrainene, dupa ce au avansat catre orasele Novoazovsk si Mariupol de la Marea Azov. Atacurile au avut loc la cateva ore dupa ce liderii statelor UE au decis sa impuna Rusiei noi sanctiuni, daca violentele se vor agrava.

"Temerile legate de noi sanctiuni din partea Uniunii Europene afecteaza rubla. Rebelii reusesc sa castige teren in estul Ucrainei asa ca, din perspectiva UE, escaladarea conflictului are loc", a declarat Vladimir Miklasevski, analist la Danske Bank in Helsinki.

Tranzactiile cu optiuni in ruble indica o probabilitate de 60% ca moneda sa ajunga la 40 de unitati pentru un dolar, in urmatoarele sase luni, potrivit datelor Bloomberg.

In acest an, rubla s-a depreciat cu 12% fata de dolar, cel mai mult in randul a 24 de monede ale unor state emergente analizate de Bloomberg, dupa peso-ul argentinian.

Potrivit estimarilor analistilor, economia Rusiei se va contracta cu 0,2% in trimestrul al treilea.