"Ucraina a inceput sa primeasca gaz din Rusia. Volumul importurilor este de aproximativ 43,5 milioane de metri cubi pe zi", a declarat Maxim Beliavski, purtator de cuvant al companiei de stat ucrainene Ukrtransgaz, care opereaza transportul si inmagazinarea de gaze naturale in Ucraina. 

Saptamana trecuta, compania de stat Naftogaz din Ucraina a anuntat ca a platit gigantului rus Gazprom 378 de milioane de dolari in avans pentru livrarea a aproape un miliard de metri cubi de gaze naturale rusesti. 

In iunie, Rusia a intrerupt livrarile de gaze naturale catre Ucraina, care refuza o crestere de pret decisa de Gazprom. Compania rusa a introdus un sistem de plata in avans a gazelor furnizate Ucrainei, din cauza datoriilor de 5,3 miliarde de dolari ale acesteia. 

Ulterior, in urma mai multor runde de negocieri, Rusia, Ucraina si Uniunea Europeana au ajuns la un acord asupra reluarii livrarilor de gaze rusesti pentru aceasta iarna, in octombrie. 

Ucraina a platit Rusiei o parte a datoriei - in valoare de 3,1 miliarde de dolari - la inceputul lui noiembrie, achitand o transa in valoare de 1,45 miliarde de dolari. A doua transa, in valoare de 1,65 de miliarde de dolari, urmeaza sa fie achitata pana la sfarsitului anului.