In noiembrie, banca centrala a revocat licenta Master Bank, institutia de credit unde varul lui Putin ocupa un post in Consiliul Director, fiind acuzata de incalcarea legilor privind spalarea banilor si finantarea terorismului. 

Inchiderea celor trei banci vine din cauza problemelor inregistrate cu platile si a operatiunilor financiare suspecte, a informat banca centrala, citata de Reuters.

Cea mai mare dintre institutiile de credit, Investbank, ocupa locul 79 in Rusia in functie de active. 

Bancile sunt folosite in Rusia pentru scoaterea ilegala de fonduri din tara, fenomen estimat de precedentul guvernator al bancii centrale la 50 de miliarde de dolari anul trecut. 

Putin a afirmat joi ca "nu s-a facut nimic" pentru implementarea initiativei pe care a lansat-o in urma cu un an impotriva scoaterii ilegale de capital din tara.  Banca centrala a retras licentele a circa 30 de banci, dintr-un total de aproximativ 900, de la preluarea postului de guvernator, in iunie, de catre actualul sef al institutiei, Elvira Nabiullina. 

Cele trei banci afectate de retragerea licentelor sunt Investbank, Smolensky Bank (locul 125 in sistemul bancar) si Project Finance Bank (129). Activele insumate ale acestora se ridica la 67 miliarde de ruble (2 miliarde de dolari).