Dupa ce ultimatumul impus Kievului in vederea platii unei datorii in valoare totala de 4,5 miliarde de dolari a expirat la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), "Gazprom, in virtutea contractului in vigoare, a trecut Naftogaz la un sistem de preplata pentru livrari de gaze", anunta grupul rus intr-un comunicat. 

"Nicio plata aferenta lunii iunie nu a fost efectuata. Incepand din aceasta zi (luni), societatea ucraineana mai primeste doar volumele pe care le va fi platit", a adaugat Gazprom.

Aceasta decizie urmeaza sa aiba pentru moment repercusiuni limitate asupra Ucrainei, care a acumulat, in ultimele saptamani, rezerve in stocuri subterane. In plus, consumul este redus in aceasta perioada, in care nu se recurge la sisteme de incalzire.

Rusia a amenintat ca intrerupe livrarile de gaze naturale catre Ucraina luni, la ora 6.00 GMT (9.00, ora Romaniei), dupa esecul negocierilor de la Kiev. O masura susceptibila sa perturbe aprovizionarea in Europa si sa agraveze cel mai dur conflict de pe continent de la Razboiul Rece, relateaza AFP.

"Nu am ajuns la un acord si este putin probabil sa ne intalnim din nou. Suntem deja in avion" in drum inapoi catre Moscova, a declarat telefonic pentru AFP Serghei Kuprianov, purtator de cuvant al gigantului semipublic Gazprom, dupa negocierile purtate la Kiev, mediate de Uniunea Europeana, transmite Mediafax.

Gazprom a dat ultimatum Kievului pana luni, la ora 6.00 GMT, sa ramburseze o datorie in valoare de 1,95 de miliarde de dolari. "Daca nu primim banii pana atunci, nu vom mai furniza gaze naturale", a declarat Kuprianov. 

Ministrul ucrainean al Energiei: Rusia a "redus la zero" livrarile de gaze catre Ucraina

Rusia a "redus la zero" livrarile de gaze catre Ucraina, luni dimineata, a anuntat ministrul ucrainean al Energiei, Iuri Prodan, asigurand ca in pofida acestei intreruperi a aprovizionarii, Ucraina va continua sa asigure un tranzit fiabil catre Europa.

"Am fost informati ca livrarile de gaze catre Ucraina au fost reduse la zero, volumele trimise (de Rusia) nefiind decat pentru tranzitul catre tarile europene", a declarat ministrul. Ucraina va "asigura tranzituri fiabile ale gazelor catre Europa", a adaugat el.

Livrarile de gaze naturale rusesti catre Europa, din care aproape jumatate tranziteaza teritoriul ucrainean, risca sa fie afectate, ca in timpul conflictelor gazifere anterioare, in 2006 si 2009. 

Cronologia crizelor pe tema gazelor dintre Ucraina si Rusia

Europa s-ar putea confrunta cu o penurie de gaze in cursul iernii

Comisarul european pentru Energie a avertizat luni asupra riscului unei penurii de gaze in aceasta iarna pentru Europa, pe fondul disputei dintre Rusia si Ucraina, relateaza AFP.

"Saptamanile care vor veni nu vor fi problematice, vom primi volume (obisnuite) de gaz", a declarat Oettinger, dar daca Ucraina extrage din rezerve, "vom avea o problema in cazul unei ierni aspre".

Oficiali ucraineni si europeni au declarat ca inca mai spera la un compromis. 

La Bruxelles, Comisia Europeana a declarat, intr-un comunicat, ca este "convinsa" ca intre Kiev si Moscova inca mai este posibil un acord. 

"Vom incerca sa ne intalnim din nou cat mai rapid posibil", a anuniat anterior o sursa europeana. 

"Speram ca economia si bunul simt vor prevala asupra politicii", a declarat pentru presa Andrii Kobolev, conducatorul grupului de stat ucrainean Nafrogaz. 

Kievul a refuzat cresterea pretului de catre Moscova dupa instalarea la putere a liderilor prooccidentali, la sfarsitul lui februarie, in urma indepartarii prorusului Viktor Ianukovici.

Pretul a 1.000 de metri cubi de gaze a crescut atunci de la 268 la 485 de dolari, un pret fara echivalent in Europa.

In "ultima (sa) oferta", Moscova a propus 385 de dolari. Seful diplomatiei ruse Serghei Lavrov a denuntat duminica "aroganta" Kievului, care "respinge un compromis rezonabil", un lucru explicabil, in opinia sa, prin ingerinta unui "stat tert". 

Dupa ce a aparut speranta unei destinderi, in urma primelor contacte intre presedintele rus Vladimir Putin si noul presedinte ucrainean Petro Porosenko, tonul a urcat intre Kiev si Moscova in acest weekend.  

Rusia si Ucraina se reclama reciproc la Curtea de Arbitraj de la Stockholm

Grupul rusesc Gazprom a anuntat luni ca a sesizat o Curte internationala de arbitraj cu privire la datoria la gaze naturale a Ucrainei, care atinge suma de 4,5 miliarde de dolari, o replica fata de o amintare a Kievului cu o asemenea procedura pentru pretul in vigoare al gazelor.

"Gazprom a sesizat Curtea internationala de Arbitraj de la Stockholm printr-o plangere impotriva Naftogaz Ucraina pentru a cere plata unei datorii in suma de 4,5 miliarde de dolari", afirma Gazprom intr-un comunicat, potrivit Mediafax.

In acelasi timp, si grupul gazifer ucrainean Naftogaz a anuntat luni ca a sesizat Curtea de Arbitraj de la Stockholm, contestand pretul gazelor naturale stabilit de catre Rusia si reclamand facturarea nejustificata a sumei de sase miliarde de dolari de catre gigantul rus Gazprom.

Aceasta actiune in justitie vizeaza recuperarea unor sume "facturate excesiv la gaze naturale" incepand din 2010, estimate la un total de sase miliarde de dolari (4,4 miliarde de euro), a anuntat Naftogaz intr-un comunicat, precizand ca cere Curtii sa stabileasca "un pret just" pentru viitoarele livrari de gaze naturale rusesti.

Anuntul a fost facut la cateva ore dupa decizia Gazprom de a intrerupe furnizarea gazelor naturale catre Ucraina, in lipsa unui acord in vederea achitarii acestei datorii ucrainene care atinge in total 4,5 miliarde de dolari.

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cere Rusiei si Ucrainei sa "faca un efort" pentru a ajunge la un acord

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut luni Rusiei si Ucrainei sa "faca un efort" pentru a ajunge la un acord in vederea reluarii livrarilor de gaze, relateaza AFP.

"As vrea, inca o data, sa le cer celor doua tari sa faca un efort si sa se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el in cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp dupa anuntul intreruperii efective de catre Moscova a livrarilor de gaz spre Ucraina.

"Comisia joaca rolul intermediarului in aceasta problema", a declarat el, precizand ca Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este in contact cu cele doua tari si cu gigantul energetic Gazprom. "Ne-ar placea ca Rusia sa poata accepta aceasta propunere de acord", a insistat el.