Potrivit oficialului rus, viitorul acord dintre Chisinau si Bruxelles afecteaza relatiile economice dintre Republica Moldova si Rusia. 

"In cazul in care ei simplifica regimul de vize cu UE, atunci pot aparea riscurile unui aflux de muncitori migranti. Respectiv, am putea renunta la un regim preferential si sa trecem la unul standard, cu inregistrare", a afirmat oficialul rus. 

In prezent, pentru intrarea pe teritoriul Rusiei, cetatenii Republicii Moldova nu au nevoie de viza de intrare. Perioada maxima de sedere este de 90 zile, insa riscul cresterii fluxurilor de migratie poate forta Rusia sa anuleze regimul preferential. 

Republica Moldova urmeaza sa semneze Acordul de Asociere cu UE la 27 iunie, intr-o ceremonie care va avea loc la Bruxelles. 

Rusia a avertizat in mai multe randuri ca semnarea Acordului de Asociere va avea impact considerabil asupra relatiilor economice dintre Moscova si Chisinau. 

Oficialii de la Chisinau au asigurat insa Moscova ca semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana nu reprezinta ruperea legaturilor economice cu Rusia.  Pe fondul temerilor privind o eventuala risposta a Rusiei in urma semnarii Acordului de Asociere intre UE si Republica Moldova, adjunctul ministrului rus de Externe, Grigori Karasin, este asteptat luni si marti intr-o vizita la Chisinau.  

Pe de alta parte, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, este asteptat miercuri intr-o vizita la Chisinau, unde are programate intrevederi cu premierul Iurie Leanca si preseintele Nicolae Timofti.