"Oficialii rusi iau in considerare impunerea restrictiilor si chiar interzicerea tranzitului zborurilor companiilor aeriene europene spre Asia prin spatiul aerian al Rusiei", au declarat surse ruse. 

Discutiile au inceput la scurt timp dupa primul set de sanctiuni decis de UE la adresa Rusiei. 

Decizia finala va fi luata de Guvernul rus, iar consultari pe aceasta tema sunt in desfasurare in randul expertilor din Ministerul Transporturilor si cel de Externe, a precizat o sursa. 

Eventualele restrictii ar putea afecta companii precum Lufthansa, British Airways si Air France, care si-au manifestat ingrijorarea in legatura cu impunerea unor interdictii, care ar putea provoca pierderi estimate la aproximativ un miliard de euro anual. 

Oficialii europeni au refuzat sa comenteze informatiile publicate de Vedomosti.

De asemenea, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut Guvernului sa elaboreze masuri de riposta fata de noile sanctiuni europene si americane adoptate saptamana trecuta, relateaza AFP. 

"Am dat ordinul pentru adoptarea unor sanctiuni impotriva Occidentului", a declarat Putin.

"In mod evident, sanctiunile trebuie adoptate cu prudenta, pentru sustinerea producatorilor rusi, fara a fi afectati consumatorii. Utilizarea instrumentelor de presiune politica in domeniul economic sunt inacceptabile, intrand in contradictie cu toate normele si regulile", a spus Putin. 

Si premierul Dmitri Medvedev a declarat ca Rusia trebuie sa analizeze posibilitatea adoptarii unor masuri impotriva statelor occidentale.