Banca centrala a vandut vineri 1,9 miliarde de dolari pe piata monetara pentru a atenua presiunile pe deprecierea rublei, dupa ce luni a cheltuit 700 milioane de dolari in acelasi scop, potrivit datelor bancii.

Rubla s-a intarit cu 0,9% la 53,8 unitati fata de dolari in urma interventiei de vineri a bancii, care a venit la o zi dupa ce presedintele rus Vladimir Putin a cerut bancii sa blocheze deprecierea rublei. Moneda rusa s-a depreciat la un minim record de aproape 55 de unitati fata de dolar la inceputul saptamanii.

Joi, banca centrala a declarat ca ar putea deschide o investigatie privind o posibila actiune de manipulare a rublei, care a pierdut anul acesta circa 40% fata de dolar ca urmare a iesirilor masive de capital din Rusia, a scaderii pretului petrolului si a sanctiunilor economice impuse de statele din Vest.

La inceputul lunii noiembrie, banca a anuntat ca va abandona politica interventiilor nelimitate pe piata valutara pentru sustinerea rublei, accelerand procesul de liberalizare a cursului, dar si-a rezervat dreptul de a interveni in orice moment daca nivelul cursului rublei ameninta stabilitatea financiara a Rusiei.

In octombrie, institutia a cheltuit aproape 30 de miliarde de dolari in incercarea esuata de a opri declinul rublei.