"Ne pregatim de diverse scenarii. Asteptam pana la sfarsitul lunii (livrarea primei nave de tip Mistral) iar dupa aceea ne prezentam solicitarile" financiare "serioase", a declarat aceasta sursa. 

Doua nave de tip Mistral, bastimente de protectie si comandament, vandute de catre Franta Rusiei in 2011 cu 1,2 miliarde de euro, se afla in centrul unei "incurcaturi" diplomatico-militare, dupa ce presedintele francez François Hollande a decis sa lege livrarea lor de solutionarea politica a crizei din Ucraina. 

Moscova a afirmat la sfarsitul lunii octombrie ca a fost invitata sa primeasca, pe 14 noiembrie, prima dintre aceste nave - "Vladivostok".  Anuntul a fost dezmintit imediat de catre constructor si Guvernul francez, pe fondul criticilor statelor membre NATO. 

Ministrul francez al Apararii a declarat miercuri ca "nicio data de livrare" a unui portelicopter de tip Mistral catre Rusia "nu poate sa fie stabilita in acest stadiu". 

Problema spionoasa a navelor polivalente de tip Mistral urmeaza sa fie abordata in intalnirea dintre presedintii francez François Hollande si rus Vladimir Putin la Summitul G20 de la Brisbane, sambata si duminica. 

In cazul in care hotaraste sa livreze navele polivalente - care pot transporta 16 elicoptere, patru salande de debarcare, 13 tancuri, un stat major, 450 de infanteristi sau un spital de campanie - Franta va produce nemultumire in Polonia si tarile baltice, care considera ca se afla in prima linie impotriva Rusiei si se tem de imprevizibilitatea acesteia. 

Invers, o anulare risca sa plaseze Franta intr-o pozitie dificila de "partener" care nu-si onoreaza contractele. Iar o asemenea decizie ar impune tarii penalitati importante, in contextul in care finantele sunt pe rosu.

Manuel Valls refuza ca "cineva sa dicteze pozitia Frantei"

Premierul francez Manuel Valls a afirmat vineri ca Franta va lua decizii in mod suveran, "fara ca cineva sa-i dicteze pozitia", relateaza AFP, citata de Mediafax.

"Am avut deja ocazia sa spun ca, la acest stadiu, (...) nu sunt intrunite conditiile pentru livrarea (primei nave de tip) Mistral", a declarat Valls, la Auxerre.

"Franta isi onoreaza angajamentele, dar este o natiune care conteaza, care are o pondere in concertul natiunilor si care cere pace in Ucraina. Franta ia deciziile in mod suveran, fara ca cineva sa-i dicteze pozitia externa", a dat asigurari premierul. 

"Ceea ce este esential, iar François Hollande va discuta in acest sens cu mai multi sefi de stat si de guvern in cursul summitului G20, este sa se gaseasca o cale de pace intre Ucraina si Rusia", a adaugat el. 

"Din nefericire, suntem departe de asa ceva. (...) Exista razboi, exista morti. Se moare in fiecare zi in Ucraina", a deplans Manuel Valls.