"Rusia vrea ca Uniunea Europeana sa aiba relatii cu Statele Unite, dar sa ia propriile decizii", a spus Lavrov.

"Colegii nostri americani continua sa impinga Administratia de la Kiev pe o cale a confruntarii", a declarat Lavrov, sambata dimineata.

"Sansele de solutionare a crizei ucrainene ar fi mai mari daca ar depinde doar de Rusia si de Europa", a adaugat seful diplomatiei de la Moscova. 

Rusia este pregatita sa initieze consultari cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina dupa ce aceste tari au semnat acorduri de asociere cu UE, a precizat seful diplomatiei de la Moscova.

"De aproape un an suntem pregatiti pentru astfel de consultari. Imediat ce proiectele de acord au fost publicate, noi am efectuat o analiza profesionista, mai ales privind tarile din zona de liber-schimb a Comunitatii Statelor Independente - Ucraina si R.Moldova", a precizat Lavrov. 

"Vom analiza actuala situatie din punctul de vedere al singurului criteriu - cum sunt afectate relatiile comerciale cu Rusia si cu alte state membre ale CSI. In mod clar suntem preocupati pentru interesele Rusiei si ale statelor din Uniunea Vamala - Belarus si Kazahstan", a adaugat Lavrov, admitand ca nu impartaseste "perspectivele radicale", conform carora semnarea acordurilor de asociere cu UE ar insemna o "sinucidere economica".