"Vagoane care contin aproximativ 50.000 de tone de carbune sunt deja in drum spre centralele termice. Este vorba de carbunele care a fost blocat la frontiera rusa", a anuntat ministerul intr-un comunicat, scrie Mediafax.

Importurile de carbune rusesc in Ucraina erau suspendate de doua saptamani, caile ferate ruse evocand probleme de transport, insa fara a preciza motivele, potrivit agentiei de presa Interfax.

Anumiti experti ucraineni au vazut in acest fapt un nou mijloc de presiune al Rusiei asupra Ucrainei, confruntata in Est cu o rebeliune prorusa pe care Kievul acuza Moscova ca o sustine militar.

Productia de electricitate din Ucraina depinde de aproape 40% de carbune, de care aceasta tara este lipsit dupa pierderea bazinului de huila din Est si a minelor sale, distruse de bombardamente sau aflate sub controlul rebelilor prorusi.

Pentru a compensa aceste pierderi, Kievul a anuntat vineri ca negociaza cu Rusia achizitia de electricitate, cu risul de a creste si mai mult dependenta sa energetica de marele stat vecin.