Acest proiect ruso-coreean, care prevede modernizarea a peste 3.000 de kilometri din totalul de 7.000 de kilometri de cai ferate din Coreea de Nord, pe parcursul urmatorilor 20 de ani, este estimat la 25 de miliarde de dolari, a declarat ministrul responsabil cu dezvoltarea Extremului Orient rus, Aleksandr Galuska, citat de publicatie.

"Este un proiect comercial, reciproc avantajos", a subliniat ministrul rus.

Lucrarile de modernizare vor fi efectuate in primul rand pe tronsoanele situate in apropierea unor zacaminte de resurse naturale, a explicat el.

In schimb, Rusia va participa la prospectarea acestor zacaminte, precum si la extractia lor, in cadrul unui acord privind partajarea productiei, a precizat ministrul.

Veniturile din exploatarea zacamintelor vor ajunge intr-o intreprindere comuna ruso-coreeana, care va finanta la randul sau modernizarea cailor ferate nord-coreene, in special activitatea societatilor ruse responsabile cu tehnologia si ingineria in acest proiect, potrivit sursei citate.

Valoarea resurselor naturale ale Coreei de Nord, printre care uraniu, carbune si metale rare, este estimata la cel putin 6.000 de miliarde de dolari.