Rusia este "noul serif" al Orientului Mijlociu, considera Boone Pickens, care are la activ "mai mult de o jumatate de secol in afacerile cu gaze si petrol".

El anticipeaza schimbari rapide pe piata petrolului.

Prin implicarea in Siria, Rusia face cea mai importanta miscare a sa in regiune, de unde a fost alungata in 1973, cand presedintele egiptean de la acea vreme, Anwar Sadat, a rupt alianta cu Moscova inainte de razboiul arabo-israelian. 

Potrivit CNBC, este destul de dificil de urmarit legatura intre cresterea rolului Rusiei in conflictul din Siria si pretul la petrol. Totusi, in aceasta situatie, Rusia, Iranul si Siria sunt "de aceeasi parte", iar Arabia Saudita, principala forta motrice a OPEC, este de partea cealalta. 

Regatul saudit a refuzat pana acum sa scada productia de petrol, in parte pentru a-si consolida cota de piata, dar si pentru a mentine preturile scazute in scopul de a pastra o presiune economica asupra Iranului. 

Rusia, un mare producator de petrol in afara OPEC, si-a vazut economia devastata in urma prabusirii pretului la titei, in plus fata de sanctiunile internationale pentru rolul sau in criza din Ucraina. In timp ce isi doreste ca Arabia Saudita sa-si reduca productia, Rusia refuza sa-si diminueze productia proprie. 

Pe de alta parte, cotidianul economic rus Kommersant, citand surse diplomatice saudite, a relatat vineri ca printul Mohammed ben Salman, ministrul saudit al apararii, urmeaza sa efectueze la sfarsitul acestei saptamani o vizita in Rusia, unde se va intalni duminica, la Soci, cu presedintele Putin. 

Aceasta vizita, a doua in Rusia in acest an, a printului Mohammed ben Salman, fiul printului Mohammed bin Nayef, viitor ostenitor, survine pe fondul campaniei aeriene lansate de Moscova la 30 septembrie in Siria. 

Experti chestionati de Kommersant considera ca "misiunea neasteptata" a ministrului in Rusia este o dovada a dorintei Riadului de a negocia, din nou, cu Moscova conditiile unei solutionari politice in Siria.

Riadul ar putea sa incerce sa schimbe pozitia Moscovei in legatura cu pastrarea lui Bashar al-Assad la putere, promitandu-i un parteneriat strategic si proiecte de miliarde de dolari.