Tatiana Nesterenko, secretar de stat in Ministerul rus de Finante, a declarat vineri ca guvernul va cere Parlamentului sa permita cheltuirea in acest an a pana la 3.200 de de miliarde de ruble (52,36 miliarde dolari) din Fondul de Rezerva, suma care include 500 de miliarde de ruble prevazute deja in buget, transmite Reuters.

Majorarea arata ca Rusia ar putea cheltui intr-un singur an peste jumatate din Fondul de Rezerva, in prezent in valoare de 85 de miliarde de dolari, din cauza situatiei precare a finantelor guvernamentale.

Guvernul de la Moscova revizuieste in prezent bugetul pe 2015, care a fost conceput in baza unui pret al petrolului de 100 de dolari pe baril, cu mult peste nivelul actual de aproximativ 60 de dolari pe baril. Membri ai guvernului au declarat anterior ca bugetul va fi revizuit luand in considerare un pret mediu al petrolului de 50 de dolari pe baril.

Veniturile bugetare sunt cu mult sub asteptarile initiale si din cauza contractiei economice provocata de sanctiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

Nesterenko a spus ca, in cel mai rau caz, Fondul de Rezerva ar putea scadea pana la 1.000 de miliarde de ruble (16,1 miliarde dolari) pana la sfarsitul acestui an, ceea ce ar implica cheltuirea a peste 80% din fonduri.

Ministerul estimeaza pentru 2015 un deficit bugetar de 3,7% din PIB, o crestere mare de la prognoza anterioara de 0,6%.

Majorarea deficitului reflecta o scadere semnificativa a veniturilor comparativ cu estimarile initiale. Pentru acest an sunt asteptate venituri de 12.500 miliarde de ruble (201,6 miliarde dolari), fata de suma inclusa in buget, de 15.100 miliarde de ruble.

Cheltuielile sunt estimate la 15.200 miliarde ruble (245,2 miliarde dolari), usor sub nivelul de 15.500 miliarde ruble prevazut in buget.