Putin a numit Italia un partener privilegiat si a spus ca discutiile cu Renzi au fost prietenoase si constructive. 

Renzi, care a cerut sprijinul Rusiei pentru o posibila actiune in Libia, ca membru cu drept de veto in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, a declarat ca acordul de pace in Ucraina semnat la Minsk in februarie a oferit o solutie de pace in criza ucraineana. 

Premierul italian a declarat intr-o conferinta de presa comuna cu Putin ca Rusia si Italia pot sa isi consolideze legaturile economice si comerciale, in pofida sanctiunilor impuse Rusiei de Uniunea Europeana si Statele Unite. El l-a invitat pe Putin la un targ comercial international care va avea loc la Milano in iunie, afirmand ca acordul de la Minsk poate contribui la imbunatatirea relatiilor UE-Rusia. 

In timp ce cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande s-au deplasat la randul lor la Moscova in februarie, pentru a negocia un acord cu Putin privind Ucraina, Rusia ramane in cel mai grav blocaj geopolitic cu SUA si UE dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial. 

In privinta Libiei, fosta colonie italiana, Renzi a spus ca ar vrea sa fie trimise forte sub mandat ONU in statul nord-african aflat in haos de peste trei ani, dupa ce atacuri aeriene ale NATO au contribuit la indepartarea de la putere a lui Muammar Qaddafi. 

Inainte de a merge la Moscova, Renzi a discutat telefonic cu Merkel, Hollande, presedintele american Barack Obama si premierul britanic David Cameron. Liderii au convenit ca sanctiunile impotriva Rusiei pot fi ridicate doar daca acordul de la Minsk este aplicat in totalitate si va avea loc o stabilizare a armistitiului din Ucraina. 

Italia este al patrulea mare partener comercial al Rusiei, dupa China, Olanda si Germania, cu schimburi de 48,4 miliarde de dolari in 2014, in scadere cu 10% fata de 2013.