Acordul, semnat in prezenta presedintilor din cele doua tari, Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan, prevede amplasarea a doua conducte pe fundul Marii Negre, iar potrivit ministrului rus al Energiei, Alexander Novak, fiecare din cele doua linii va avea capacitatea de a transporta 15,75 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an.

Un purtator de cuvant de la grupul rus Gazprom a refuzat sa faca comentarii cu privire la detaliile financiare ale proiectului Turkish Stream.

"O companie ruseasca va construi ambele conducte submarine si le va detine in timp ce sectiunea terestra a primei linii va fi detinuta de clientii turci iar sectiunea terestra a celei de a doua conducte va fi controlata de o societate mixta", a precizat Alexander Novak.

Turkish Stream face parte din planurile Rusiei de a ocoli Ucraina, principala de tranzit pentru livrarile de gaze naturale rusesti destinate Europei. Mai multe dispute intre Kiev si Moscova au condus la suspendarea livrarilor de gaze naturale rusesti destinate Europei via Ucraina.

In luna decembrie 2014, Rusia a anuntat ca renunta la proiectul gazoductului "South Stream", care urma sa treaca prin Bulgaria, Serbia si Ungaria, in favoarea proiectului "Turkish Stream", care prevede constructia unei conducte de gaze din Rusia pana in Turcia via Marea Neagra.

In luna decembrie 2015, dupa ce un avion militar rus a fost doborat de armata turca, Rusia a suspendat lucrarile la Turkish Stream. In luna august a acestui an, presedintele Turciei, Tayyip Erdogan, si liderul rus Vladimir Putin s-au intalnit la Sankt Petersburg si au decis ca proiectul Turkish Stream sa fie reluat, urmand sa fie infiintat un grup de lucru si sa fie stabilita o foaie de drum.