Ucraina va plati 3,1 miliarde de dolari pana la sfarsitul acestui an, pentru gazele primite anterior, iar Rusia va furniza in schimb cel putin 5 miliarde de metri cubi de gaze Ucrainei in lunile urmatoare, a declarat vineri, la Bruxelles, comisarul pentru Energie Guenther Oettinger, in urma discutiilor cu ministrii Energiei din cele doua tari.

Potrivit acordului, care trebuie sa fie aprobat de guvernele fiecarei tari, Ucraina va plati 385 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze, in urmatoarele sase luni. Pretul prevazut in acord este unul final, potrivit ofertei Gazprom, si se afla la nivelul superior al pretului considerat de UE ca ar trebui platit.

Uniunea Europeana, care depinde de gazele rusesti care tranziteaza Ucraina in proportie de 15% din necesar, a incercat din luna mai sa intermedieze un acord intre Rusia si Ucraina, pentru continuarea livrarilor. Dupa ce o ultima runda de discutii tripartite a esuat in luna iunie, Rusia a oprit livrarile de gaze destinate Ucrainei, din cauza unor facturi neplatite in valoare de 4,5 miliarde de dolari, la momentul respectiv. Datoria a urcat intre timp la 5,3 miliarde de dolari, potrivit Gazprom.

Criza gazelor s-a declansat dupa criza politica dintre Rusia si Ucraina, provocata de inlaturarea de la putere a fostului presedinte ucrainean Viktor Ianukovici. Gazprom a eliminat atunci un discount de pret de care benefica Ucraina. Presedintele Vladimir Putin a eliminat si o reducere a taxei de export acordata Ucrainei in schimbul inchirierii portului din Crimeea flotei rusesti de la Marea Neagra. Rusia a anexat Crimeea in luna martie.