Cele doua tari au semnat un acord privind pregatirea in Rusia a expertilor unguri in domeniul nuclear si privind deschiderea unui consulat al Ungariei in Kazan (Republica Tatarstan).

De asemenea, au fost semnate acorduri privind sistemele medicale, studiile superioare si cooperarea regionala.

Potrivit MTI, cele doua delegatii au semnat si un acord in domeniul gazelor care prevede ca Ungaria sa plateasca doar cantitatile pe care le consuma.

"Relatiile intre Uniunea Europeana si Rusia trebuie sa fie gestionate in mod rezonabil. Excluderea Rusiei din Europa nu este rezonabila", a declarat premierul Viktor Orban dupa intrevederea de peste doua ore pe care a avut-o cu Vladimir Putin. "Securitatea regionala nu poate fi garantata prin masuri impotriva Rusiei. Pacea si cooperarea economica in regiunea eurasiatica pot fi o solutie", a adaugat Orban, salutand Acordul de la Minsk, privind conflictul ucrainean.

Vizita lui Vladimir Putin la Budapesta a scos mii de unguri in centrul capitalei, acestia exprimandu-si dezacordul fata de apropierea Ungariei de Rusia, pe fondul tensiunilor dinrte aceasta tara si UE.

Manifestantii au purtat pe umeri steagul Ucrainei sau au venit cu pancarte de sustinere a homosexualilor marginalizati in Rusia. Altii au reamintit prin pancarte de revolutia ungara din 1956. "Putin, Nu! Europa, Da!", a rasunat din multime.

Protestatarii au denuntat si politicile premierului Victor Orban. Seful guvernului de la Budapesta a pastrat o relatie calduroasa cu Rusia si a ajuns sa fie numit "Micul Putin", intrucat pare ca a gasit inspiratie modelul moscovit de conducere. "Putin, pleaca! Si ia-l pe prietenul tau Orban (n.r. premierul Ungariei) cu tine!", au scandat acestia.

Tensiuni intre Angela Merkel si Viktor Orban. Cancelarul german critica politica premierului de la Budapesta si incearca sa tina Ungaria departe de Vladimir Putin

In timpul vizitei pe care a efectuat-o la Budapesta, in urma cu doua saptamani, cancelarul german, Angela Merkel, l-a criticat pe premierul ungar, Viktor Orban, din cauza modului in care Guvernul sau trateaza opozitia, societatea civila si presa si l-a infruntat pe tema definitiei democratiei, comenteaza EUObserver.com.

Intr-o conferinta de presa comuna adesea tensionata, Merkel si-a exprimat indoiala cu privire la interpretarea data de Orban democratiei. "Sincer, nu inteleg ce inseamna iliberal atunci cand este vorba despre democratie", a declarat ea, referindu-se la discursul lui Orban de anul trecut in care spunea ca va face din Ungaria un stat "iliberal" si oferea ca exemplu Rusia si Turcia.

Dar Orban i-a raspuns ca "nu toate democratiile trebuie sa fie liberale". "Cei care afirma ca democratia este neaparat liberala incearca sa puna o scoala de gandire deasupra alteia si nu putem admite asta", a adaugat el.

Merkel a criticat de asemenea felul in care premierul ungar ii trateaza pe cei care au opinii diferite, afirmand ca societatile se dezvolta prin dialog. "Este foarte important intr-o democratie, inclusiv cand cineva are o mare majoritate, sa se recunoasca rolul opozitiei, societatii civile si presei", a subliniat cancelarul german.

Vizita lui Merkel a fost considerata un efort de a consolida relatiile cu Ungaria, pe fondul incercarilor lui Orban de a se apropia de presedintele rus Vladimir Putin.

De altfel, Merkel a facut presiuni asupra lui Orban pe tema Rusiei, pentru a se asigura ca Ungaria sustine in continuare sanctiunile Uniunii Europene impotriva Moscovei din cauza conflictului din Ucraina. Ea a amintit ca Ungaria nu este singurul stat UE care depinde de gazul rusesc. Cancelarul a subliniat insa ca Germania nu va oferi armament Ucrainei, in cadrul conflictului sau cu separatistii prorusi.

Orban, desi a sustinut sanctiunile, a criticat impactul lor economicasupra statelor UE, afirmand anul trecut ca Europa "s-a impuscat singura in picior".