Milioane de greci vor avea un soc dupa alegerile de duminica, deoarece vor primi o avalansa de notificari pentru plata de taxe, a caror trimitere a fost amanata de guvern din cauza scrutinului, scrie cotidianul elen Kathimerini.

Liderul conservator grec Antonis Samaras, care a fost marginalizat de tabara sa in anii '90, aflat la conducerea unui partid umilit la ultimele alegeri legislative, este in prezent favoritul scrutinului, intr-un peisaj de ruina economica si politica, noteaza AFP.

Cu cateva zile inainte de a implini 61 de ani, la 23 mai, el ar putea deveni noul lider politic al Greciei, daca scrutinul confirma primul loc detinut in sondaje de formatiunea sa, Noua Democratie (ND).

Antonis Samaras ar putea ramane insa pierde postul de premier in favoarea unei personalitati mai consensuale, in functie de raportul de forte cu socialistii in cadrul unei probabile coalitii.

De la inceputul campaniei, liderul dreptei refuza insa sa ia in considerare reconfirmarea Guvernului socialisti-conservatori, pe care este nevoit sa-l sustina din noiembrie 2011.

Puzderia de notificari care vor fi trimise dupa alegeri este rezultatul deciziei executivului de a evita transmiterea oricarei astfel de instiintari inaintea votului, chiar si in cazul celor privind situatia impozitului pe proprietate din 2009, pregatite deja pentru expediere.

Un oficial din Ministerul de Finante a declarat ca livarea notificarilor privind restante la taxele pentru 2009 a fost amanata in urma interventiei din esaloanele superioare ale guvernului, scrie Mediafax.

Potrivit planurilor autoritatilor, transmiterea notificarilor pentru taxa pe proprietati din 2010 si 2011 va incepe saptamana urmatoare, declansand un proces in care contribuabilii se vor trezi in postura de a achita cate o taxa in fiecare Luna de la mijlocul lunii mai pana la sfarsitul anului.

Pe langa impozitele pe proprietati, grecii vor trebui sa plateaca si taxe pe venit, taxa speciala pe proprietati inclusa in factura de electricitate, taxa de solidaritate si taxa anuala pentru practicarea unei profesii.

Citeste si:

Se pregatesc schimbari pe pietele financiare. Care ar putea deveni a cincea moneda din cosul de valuta al FMI