"Ungaria este mai putin vulnerabila la socurile externe, perspectivele de crestere economica se imbunatatesc, iar o serie de ajustari recente de politica monetara sprijina flexibilitatea monetara", se arata intr-un comunicat al S&P.

Atat Fitch, cat si Moody’s au plasat deja ratingul Ungariei la nivelul BB+, cea mai ridicata treapta din categoria "junk".

Ratingul Ungariei a fost retrogradat in categoria "junk" in 2011, dupa ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a impus taxe speciale pe companii, inclusiv pe banci, pentru a acoperi deficitul bugetar.

Analistii agentiei de evaluare financiara anticipeaza ca economia ungara va creste in medie cu 2,5% in perioada 2015-2017, in conditiile in care estimarile anterioare indicau un avans de putin peste 2%.

Guvernul ungar a scazut nivelul datoriei publice la 76,9% din PIB la finalul lui 2014 de la 77,3% cu un an inainte. S&P estimeaza ca Ungaria va reduce datoria guvernamentala la putin peste 70% din PIB pana in 2018.

S&P noteaza ca ar putea urca ratingul suveran al Ungariei in categoria recomandata pentru investitii, daca guvernul de la Budapesta va pune in practica politici care incurajeaza investitiile si promoveaza cresterea sustenabila.