In cazul bancilor germane, ratingul pe termen lung al Deutsche Bank a fost redus cu doua trepte, de la 'A' la 'BBB plus', cu perspectiva stabila, iar ratingul Commerzbank a fost coborat cu o treapta, de la 'A minus' la 'BBB plus'. 

Ratingul bancilor britanice Barclays Plc si Royal Bank of Scotland Group Plc a fost si el coborat cu o treapta pana la 'A minus' - pentru Barclays PLC, si la 'BBB plus' - pentru Royal Bank of Scotland NV. 

"In prezent, consideram ca perspectivele ca guvernele din Marea Britanie si Germania sa ofere sprijin extraordinar pentru sistemele lor bancare sunt incerte, ceea ce inseamna ca nu mai includem o astfel de posibilitate in ratingul grupurilor bancare sistemice care au domiciliul in aceste tari", a explicat S&P, potrivit Agerpres.

"Am luat actiuni similare de rating si pentru unele banci austriece", continua agentia de rating. 

S&P a retrogradat Erste Group, de la 'A minus' la 'BBB plus', si Raiffeisen Bank International de la 'A minus' la 'BBB', ambele cu o perspectiva negativa.

Pe langa reducerea posibilitatii sprijinului statului, S&P sustine ca o concurenta intre bancile austriece devine o chestiune care tine de stabilitatea financiara. 

"O suprapunere semnificativa a operatiunilor interne ale bancilor austriece conduce la castiguri foarte mici si, in opinia noastra, acest lucru ar putea ameninta stabilitatea sistemului bancar din Austria", anunta S&P. 

Anul trecut, Uniunea Europeana a adoptat o rezolutie destinata evitarii folosirii fondurilor publice pentru salvarea bancilor. Aceasta, dupa ce, in perioada 2008 - 2013, statele UE au furnizat fonduri publice in valoare de 661 miliarde de euro pentru recapitalizarea si sustinerea bancilor.

Potrivit noilor reguli, idaca o banca intra in dificultate, detinatorii de obligatiuni vor fi obligati sa suporte pierderi, inainte de a cere sprijinul contribuabililor. 

Cea mai mare banca din Romania, BCR, este controlata de grupul bancar austriac Erste Group.

Grupul Raiffeisen Bank International (RBI) este prezent si el pe piata din Romania.