"Flexibilitatea politicii monetare a Rusiei a devenit mai limitata, iar perspectivele de crestere economica au scazut",potrivit agentiei S&P. 

Rusia, cel mai mare exportator de petrol din lume, se afla pe punctul de intra in recesiune economica, dupa ce pretul petrolului a scazut la cel mai jos nivel din 2009 pana in prezent. 

In plus, economia rusa a fost afectata de sanctiunile impuse Moscovei de catre Statele Unite si Uniunea Europeana, din cauza conflictului din Ucraina, masuri care au limitat accesul companiilor din Rusia la finantare pe pietele financiare internationale si au scazut interesul investitorilor pentru piata rusa. 

Moneda rusa s-a depreciat cu 46% fata de dolar anul trecut, in timp ce, in urma anuntului agentiei de rating, rubla a scazut cu 6,6%, la 68,7990 unitati pentru un dolar. 

Ministrul rus de Finante, Anton Siluanov, a afirmat ca aceasta actiune a S&P arata "un pesimism excesiv". 

"Nu exista niciun motiv ca sa dramatizam situatia. Decizia nu ar trebui sa aiba un impact serios pe piata de capital, intrucat jucatorii de pe piata se asteptau deja la riscurile unei retrogradari a ratingului de credit al Rusiei", a declarat Siluanov. 

La jumatatea lunii ianuarie, si Moody’s a scazut ratingul Rusiei cu o treapta, de la Baa2 la Baa3, cu doar un nivel deasupra categoriei "junk", nerecomandate pentru investitii. 

Oficialii rusi incearca sa limiteze cea mai mai grava criza monetara pe care o traverseaza Rusia de la criza datoriilor din 1998 pana in prezent.

In acest sens, vicepremierul Igor Shuvalov a anuntat ca guvernul de la Moscova pregateste un plan anticriza in valoare de 1.400 de miliarde de ruble. 

S&P estimeaza ca economia rusa va creste cu aproximativ 0,5% pe an pana in 2018, incetinind semnificativ fata de precedentii patru ani, cand produsul intern brut a avansat cu 2,4% anual. Ministerul Economiei din Rusia a avertizat ca economia s-ar putea contracta cu 4.5% in acest an, daca pretul petrolului ramane in jurul valorii de 45 de dolari pe baril.