"Standard & Poor's, aceeasi agentie care a facut o eroare de 2.000 de miliarde de dolari la retrogradarea SUA, va fi tinta asociatiilor Adusbef si Federconsumatori pentru daune", potrivit unui comunicat comun al celor doua organizatii, scrie Mediafax.

Asociatiile, care au un istoric de atacuri impotriva agentiilor de rating, considera ca agentiile S&P si Moody's sunt puse pe declansarea "colapsului financiar al Europei si al zonei euro".

Intr-un comunicat in care a raspuns acuzatiilor celor doua asociatii ca ar opera ilegal, pentru ca nu este inregistrata la Autoritatea Europeana pentru Piete si Valori Mobiliare, S&P a precizat: "Autoritatea Europeana pentru Piete si Valori Mobiliare ne-a confirmat ca putem opera in continuare normal, inclusiv privind publicarea de evaluari ale ratingurilor, in timp ce se deruleaza procesul de inregistrare".

S&P a raspuns si criticilor unor politicieni italieni, afirmand ca deciziile de rating au fost bazate pe analize independente si detaliate ale perspectivelor economice si fiscale ale Italiei, nefiind motivata politic.

S&P face obiectul unei anchete si in SUA, dupa ce a scazut ratingul tarii la inceputul lunii august, agentia fiind acuzata de erori in analiza facuta economiei Statelor Unite.

Citeste si:

Italia, a treia economie a Europei, a fost retrogradata. Ce spune premierul Berlusconi si de ce doar Superman ar mai putea salva tara

“Echipa de salvare” a Europei nu poate face fata unei crize in Italia. 13 semne ca Roma ii urmeaza Atenei. VIDEO