"Ne aflam in fata unui risc foarte important", a subliniat economistul sef al S&P pentru Europa, Orientul Mijlociu si Africa, Jean-Michel Six, subliniind ca unii analisti estimeaza ca pretul barilului de petrol ar putea ajunge la 25 de dolari in lunile urmatoare.  

Six a precizat ca pretul barilului de petrol nu are legatura numai cu diminuarea cererii din China, ci in mare parte cu un exces de oferta, iar acest fapt perturba echilibrele tarilor producatoare, care ar putea sa fie destabilizate.  

Totusi, in pofida acestor fluctuatii bursiere din ultima saptamana, el a subliniat ca analistii agentiei sunt "ceva mai putin nelinistiti" comparativ cu altii in legatura cu China si mai mult in ceea ce priveste alte tari emergente, concret, tarile care depind de vanzarea materiilor prime.  

Conform analistilor, incetinirea cresterii PIB al Chinei era un fenomen "inevitabil" datorita tranzitiei spre un alt model de productie, cu salarii mai mari si cu produse cu o valoare adaugata mai mare si ar trebui sa fie "binevenita", in masura in care este acceptata de autoritatile de la Beijing.  

Despre Brazilia, tara careia i-a fost scazut ratingul suveran, in septembrie, la categoria junk (nerecomandata pentru investitii), Six a afirmat ca tara "este intr-o situatie extrem de grava" din cauza impactului pe care il are politica monetara a SUA, a reducerii cererii de materii prime din partea Chinei si, mai ales, a unei "guvernante economice care are deficiente".  

Economistul sef al S&P considera ca ideal in cazul petrolului ar fi sa existe o stabilizare, deoarece o mai mare scadere va reduce si mai mult cererea din exterior a producatorilor si, in plus, ar anticipa o crestere ulterioara ce ar fi de necontrolat.

Pe de alta parte, Six a subliniat ca "pana acum recuperarea zonei euro este acceptabila' datorita cererii interne a membrilor sai si schimbarilor comerciale din interior.  

In ceea ce priveste SUA, S&P preconizeaza o crestere progresiva a dobanzii Federal Rezerve, dar "extrem de slaba", deoarece consolidarea dolarului in raport cu alte valute limiteaza necesitatea acestei cresteri.

Este ingrijorare pe pietele financiare, pentru ca pretul petrolului a scazut,  pentru scurt timp, sub pragul psihologic de 30 de dolari pe baril. A fost cel mai mic nivel din ultimii 11 ani si a dat apa la moara celor care fac previziuni sumbre privind o viitoare criza mondiala.

Deocamdata, efectele se simt in Arabia Saudita, principalul exportator mondial. Pentru scurt timp, petrolul s-a tranzactionat cu putin sub 29.93 de dolari barilul, pentru ca ulterior sa se stabilizeze la valoarea de  30 de dolari si 44 de centi. A fost punctul de minim, dupa sapte zile de scaderi constante.

In iunie anul trecut, barilul se vindea cu aproape 108 dolari. Ce s-a intamplat intre timp? 

Christine Romans, CNN: "Exista un excedent al ofertei. OPEC va continua sa aprovizioneze piata cu cantitati record, iar petrolul iranian va "inunda"  si el pe piata, odata cu ridicarea sanctiunilor. Iar productia de petrol din Statele Unite va scadea, insa putin, nu atat cat sa mareasca pretul."

Toate acestea, in contextul in care cererea globala scade si apar temeri tot mai mari privind "incetinirea" economiei chineze.

Pentru americani, asta inseamna preturi extrem de mici la pompa. Benzina ar putea ajunge la 2 dolari pe un galon, unitate de masura echivalenta cu 3,8 litri.  

Mai putin optimisti sunt locuitorii din Arabia Saudita, cel mai mare exportator de petrol din lume.

Conducerea tarii incearca sa se foloseasca de colapsul preturilor petrolului din ultima perioda, pentru a remodela economia si a realiza o tranzitie catre un sistem in care  sectorul privat sa aiba o pondere mai mare. Deocamdata, statul a taiat subventiile pentru utilitati precum electricitate, apa si petrol, iar efectele s-au facut simtite imediat.  

Un sofer de taxi are 12 copii acasa si castiga, in unele zile, echivalentul a 12 dolari.  "Avem cel mai ieftin combustibil, insa taierea subventiilor inseamna ca o sa imi fie greu sa platesc facturile"    

Nic Robertson, CNN: "In ultimul an, tara a folosit 100 de miliarde de dolari din rezervele statului. Mai sunt bani destui acolo, insa taierea subventiilor este doar primul pas catre noile reforme economice. Fiul regelui vrea ca tara sa nu mai fie dependenta de rezervele de petrol, iar recent a propus privatizarea catorva companii de stat. Printre acestea si gigantul petrolier Aramco."

Saudi Aramco este cel mai mare producator de petrol al lumii si pompeaza aproximativ 10 milioane de barili pe zi.