S&P a mentinut perspectiva negativa asupra ratingului Ucrainei, acuzand un risc ridicat ca guvernul condus de presedintele Victor Ianukovici sa nu isi poata onora obligatiile financiare. 

Agentia a coborat ratingul guvernului ucrainean si pe 28 ianuarie, la nivelul "CCC+", dupa demisia premierului Mikola Azarov si suspendarea liniei de finantare de 15 miliarde de dolari oferita de Rusia la finele anului trecut pentru a-l determina pe Ianukovici sa se retraga dintr-un acord de liber schimb cu UE si sa ramana in sfera de influenta a Moscovei. 

Ajutorul financiar a fost reluat marti cu o transa de 2 miliarde de dolari, platita cu scurt timp inainte ca fortele de ordine loiale guvernului sa incerce sa elibereze Piata Independentei din Kiev, epicentrul protestelor, dand nastere violentelor care au continuat pana joi inclusiv. 

Decizia din noiembrie a presedintelui a fost urmata de trei luni de proteste pro-Vest si impotriva administratiei Ianukovici, care au ecaladat incepand de marti in ciocniri violente intre protestatari si fortele de ordine, soldate cu peste 100 de morti.

Guvernele din Uniunea Europeana au adoptat sanctiuni impotriva oficialilor ucraineni considerati vinovati pentru represiunea violenta a protestelor. 

Ianukovici este presat de catre politicieni din tara si din strainatate sa se retraga, iar pietele financiare din Ucraina au inregistrat joi o revenire, investitorii anticipand ca s-ar putea ajunge in curand la o solutie. 

Vineri dimineata, presedintia ucraineana si presa locala au anuntat ca s-a ajuns la un acord intre administratia Ianukovici, delegatia de ministri de Externe trimisi de UE la Kiev, reprezentantii Rusiei si liderii protestatarilor.