Salariile negociate includ platile incluse in contractele colective de munca, platile speciale exceptionale, bonusurile anuale si platile din urma acordate dupa incheierea unor acorduri salariale.

In Germania, salariile negociate au crescut mai mult decat preturile de consum, care au inregistrat un avans de 0,3% in primul trimestru din 2016.

Aproximativ 19 milioane de angajati germani sunt reprezentati de sindicate care negociaza acorduri salariale anual sau din doi in doi ani.

Analistii apreciaza ca majorarile salariale obtinute in 2016 de sindicate pentru mai mult de sase milioane de angajati germani sunt relativ moderate comparativ cu acordurile de anul trecut.

Aproximativ 785.000 de angajati germani din sectorul constructiilor au acceptat cresterea salariala propusa de angajatorii lor, au anuntat in 18 mai sindicatele, a treia majorarea salariala semnificativa din ultimele saptamani.

In conditiile in care motorul de crestere al economiei Germaniei il reprezinta mai degraba cererea interna decat exporturile, acordurile salariale sunt urmarite cu atentie. Anul trecut, salariile nete au crescut cu 2,4%, cel mai rapid avans din 1992.

Conform acordului incheiat in 18 mai dupa 14 ore de negocieri, timp de 22 de luni angajatii din vestul Germaniei obtin o majorare salariala de 4,6%, in timp ce muncitorii din estul tarii vor beneficia de o crestere salariala de 5,3%.

Angajatorii au atras deja atentia, insa, asupra unor solicitari de majorare salariala prea mari. Acesta nu este momentul oportun pentru sperante prea mari, a declarat, recent, presedintele federatiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger. Potrivit acestuia, sectorul industrial din Germania trece printr-o perioada dificila provocata de factori externi, precum deprecierea monedei euro si pretul redus al petrolului, iar in acest context cresterea costurilor cu mana de lucru ar putea fi o problema.