Cu o inflatie zero in primele trei luni, salariile reale au crescut cu 2,5%, comparativ cu perioada similara din 2014, a anuntat Destatis. 

Ferdinand Fichtner, economist la DIW, considera ca anul acesta lefurile reale ar urma sa urce cu 2,5 - 3%, ceea ce va majora semnificativ puterea de cumparare. 

Exporturile nu mai reprezinta principalul motor de crestere al economiei Germaniei, fiind depasite de consumul privat. Somajul este in scadere, iar inflatia incetineste. Vanzarile de retail sunt in crestere, iar increderea consumatorilor se afla la un nivel ridicat. 

Numarul celor aflati in cautarea unui loc de munca a scazut in iunie, in Germania, pentru a noua luna consecutiv, in timp ce rata somajului s-a mentinut la 6,4%, cel mai redus nivel de dupa reunificarea Germaniei, in 1990.

Piata fortei de munca se intareste in continuare, atenuand temerile analistilor referitor la efectele negative ale introducerii salariului minim de 8,50 euro brut pe ora in Germania, de la 1 ianuarie.

Si salariile pentru angajatii necalificati si pentru cei cu calificare medie au crescut peste media nationala, cu 4%, si, respectiv, 2,8%, in timp ce la angajatii cu program redus de munca au inregistrat o crestere de 5% a salariilor.