La 1 ianuarie 2015, Germania a introdus un salariu minim de 8,50 euro pe ora, pentru aproximativ patru milioane de angajati. Nivelul salariului este revizuit la fiecare doi ani. Guvernul poate accepta sau respinge sugestia Comisiei privind majorarea salariului minim, dar nu o poate modifica.

Recomandarea se bazeaza pe un indice salarial publicat de Oficiul Federal de Statistica (Destatis), care indica o crestere medie a salariilor de 3,2% in ultimele 18 luni.

Cel mai mare sindicat german, IG Metall (din sectorul metalurgiei), a obtinut recent o majorare salariala de 4,8% pentru cei 3,8 milioane de angajati pe care ii reprezinta. La sfarsitul lunii aprilie, peste doua milioane de angajati din sectorul public au negociat cresterea salariilor cu 4,75%.

In schimb, angajatorii au atras deja atentia asupra unor solicitari de majorare salariala prea mare. "Acesta nu este momentul oportun pentru sperante prea mari", a declarat, recent, presedintele federatiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger.

Potrivit acestuia, sectorul industrial din Germania trece printr-o perioada dificila provocata de factori externi, precum deprecierea monedei euro si pretul redus al petrolului, iar in acest context cresterea costurilor cu mana de lucru ar putea fi o problema.