Un acord, care sa asigure finantarea din partea Uniunii Europene (UE) si a Fondului Monetar International (FMI), ar putea fi finalizat pana la mijlocul lunii mai, a adaugat comisarul, dupa o reuniune a ministrilor de Finante, desfasurata in Ungaria.

Situatia dificila din Portugalia, unde un guvern demisionar se afla la conducerea tarii pana la alegerile din iunie, face esentiala o intelegere intre principalele partide.

Programul de masuri care trebuie adoptat include reforme structurale, stabilizarea sectorului financiar al tarii si un ambitios plan de privatizari.

Citeste si: Portugalia, ingenuncheata. Guvernul de la Lisabona cere, oficial, ajutor financiar extern

Presedintele Eurogroup, Jean-Claude Juncker, a declarat ca ministrii de Finante din zona euro au cerut UE, FMI si politicienilor portughezi sa negocieze programul de ajutor extern pana la mijlocul lunii mai, pentru a putea fi implementat dupa alegerile din iunie.

"Ministrii de Finante au invitat Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana, FMI si Portugalia sa puna bazele unui program si sa adopte masuri potrivite pentru a proteja stabilitatea financiara in zona euro", a spus Juncker.

Pachetul de masuri de austeritate va include reduceri de cheltuieli, majorari de taxe si alte reforme in schimbul unui ajutor de aproximativ 80 de miliarde de euro, a adaugat el.

Portugalia este al treilea stat din zona euro care cere ajutor financiar extern, dupa Grecia si Irlanda, iar problemele autoritatilor de la Lisabona au intensificat presupunerile ca Spania, a patra mare economie a zonei euro, va apela la sustinerea financiara a UE si FMI.