"Orice actiuni care nu primesc aprobarea oficiala a Administratiei de la Kiev ar incalca legislatia internationala si vor atrage sanctiuni suplimentare", avertizeaza Casa Alba, potrivit Reuters, dupa ce Barack Obama a discutat marti cu Matteo Renzi pe aceasta tema. 

Rusia a anuntat marti ca a trimis "un convoi umanitar" format din 280 de camioane, care ar urma sa ajunga in estul Ucrainei. Potrivit agentiei Itar-Tass, convoiul va parcurge in cateva zile distanta de aproximativ 1.000 de kilometri pana in estul Ucrainei. Administratia de la Kiev a avertizat ca nu va permite intrarea convoiului rus pe teritoriul ucrainean. 

Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, a avertizat ca exista o "probabilitate foarte ridicata" ca Rusia sa intervina militar in estul Ucrainei sub pretextul unei "operatiuni umanitare".

"Observam ca Rusia a inceput sa creeze un discurs si un pretext pentru o operatiune militara prezentata drept o misiune umanitara; observam si un dispozitiv militar care poate fi utilizat pentru astfel de operatiuni militare in Ucraina", a spus Rasmussen.

Potrivit acestuia, orice misiune umanitara a Rusiei ar fi un pretext pentru salvarea insurgentilor prorusi care lupta impotriva armatei ucrainene. 

Presedintele in exercitiu al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a avertizat pe Vladimir Putin sa nu ordone o interventie in estul Ucrainei, nici macar din ratiuni umanitare. 

Moscova sustine ca a ajuns la un acord cu Administratia de la Kiev pentru ca membri ai Crucii Rosii sa efectueze o misiune umanitara in estul Ucrainei.

Rusia a cerut sambata aprobarea Statelor Unite pentru lansarea unei misiuni umanitare in estul Ucrainei. Presedintele american, Barack Obama, a spus nu, iar cancelarul german, Angela Merkel, a catalogat, intr-o conversatie cu premierul britanic David Cameron, drept "inacceptabila", "nejustificata" si "ilegala" initiativa. 

Purtatorul de cuvant al NATO, Oana Lungescu, anunta saptamana trecuta ca Rusia a mobilizat circa 20.000 de militari la frontiera cu Ucraina, fata de 12.000, la jumatatea lunii iulie. 

Andrei Lisenko, purtatorul de cuvant al armatei ucrainene, a declarat ca Rusia a mobilizat aproximativ 45.000 de militari la frontiera de est a Ucrainei, unde au fost aduse numeroase tancuri, sisteme de rachete si elicoptere de atac.

La frontiera sunt 160 de tancuri ale armatei ruse, 1.360 de alte vehicule blindate, 390 de sisteme de artilerie, 150 de lansatoare de rachete Grad, 192 de avioane de vanatoare si 137 de elicoptere de asalt, a precizat oficialul militar ucrainean.

Dmitri Medvedev: Rusia este un stat puternic, nu se teme de sanctiunile Occidentului 

Rusia este un stat puternic si nu se teme de sanctiunile Occidentului, a declarat marti premierul rus, Dmitri Medvedev, citat de RIA Novosti. 

"Rusia nu se teme de sanctiuni. Tara noastra este puternica. Oricine ar incerca sa exercite presiuni asupra noastra, noi vom continua sa traim in tara noastra iubita, vom continua dezvoltarea acesteia, vom continua investitiile", a declarat Medvedev in cursul unei intalniri cu tinerii. 

"Tentativele de a exercita presiuni asupra Rusiei nu au functionat niciodata. Nu vor da rezultate nici de aceasta data", a insistat Medvedev. 

Statele occidentale au adoptat o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei, dupa anexarea fostei regiuni ucrainene Crimeea si pe fondul conflictului separatist din estul Ucrainei. La randul sau, Rusia a introdus sanctiuni similare impotriva tarilor occidentale.