Industria covoarelor persane din Iran are sute de mii de angajați și aduce venituri de milioane de dolari din exporturi. Decizia lui Donald Trump de a părăsi acordul nuclear cu Iranul și de a impune din nou sancțiuni țării amenință, însă, să omoare această industrie tradițională.

Jumătate dintre țesătoare trebuie să-și găsească alte mijloace de a-și câștiga existența, fie în alt domeniu de manufactură sau într-o cu totul altă ramură de activitate”, spune Reza Zollanvari, al cărui tată a fondat fabrica de covoare Zollanvari.

Zollanvari folosește aproximativ 5.000 de țesătoatre pentru a crea celebrele Gabbehs, covoarele cu modele simple, care sunt cele mai cunoscute carpete iraniene.

Consecințele dispariției acestei industrii cu o tradiție de mii de ani se vor resimți în toată economia iraniană.

“Industria covoarelor este foarte importantă pentru economia iraniană. Și din punct de vedere istoric este foarte importantă și mulți oameni sunt angajați în acest domeniu”, a explicat Sanam Vakil, asociat la Chatham House, un think tank cu sediul la Londra.

După ridicarea sancțiunilor economice de către administrația Obama, în 2016, exporturile de covoare persane a explodat. În perioada martie 2017 și ianuarie 2018, covoare în valoare de 336 de milioane de dolari au plecat la export, iar Statele Unite au fost principala destinație.

Reza Zollanvari, a cărui familie face covoare de șase generații, știe foarte bine ce efecte vor avea sancțiunile internaționale asupra afacerilor sale. În urmă cu opt ani, când comunitatea internațională a impus prima serie de sancțiuni economice împotriva Iranului, după ce Națiunile Unite au descoperit că dezvoltă în secret un program nuclear, exporturile au fost “omorâte” într-o singură noapte.

Zollanvari a reluat exporturile către SUA în ianuarie 2016. Până în 2010, fabrica 3.500 de metri patrați de covoare, care plecau către SUA, ceea ce reprezenta 20% din afacerea sa. La un preț de 521 de dolari pe metrul pătrat, facea un profit bun.

Producția a scăzut cu totul, chiar și în Europa, din cauza restricțiilor bancare și a faptului că plățile către Iran erau foarte greu de realizat”, a explicat omul de afaceri.

Ca să scape de sancțiuni, Zollanvari a decis să confecționeze carpete de mătase în India, unde a deschis o fabrică în 2012. Odată cu ridicarea sancțiunilor în 2016 și reluarea exporturilor, a revenit la fabricarea de covoare persane tradiționale în Iran.

“A fost o perioadă foarte bună, am început să facem covoare din ce în ce mai mari, am invitat americani în Iran ca să vadă cum le fabrică. Exporturile noastre au crescut din nou la 20.000 de metri pătrați”, a explicat el.

În prezent, însă, industria covoarelor persane tradiționale a intrat din nou sub incidența sancțiunilor americane. Primul set de sancțiuni a intrat în vigoare marți, urmând ca o nouă serie de interdicții să fie aplicate în noiembrie.

Iranul a respins până în ultimul moment oferta preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, de a negocia un nou acord nuclear, iar Uniunea Europeană a anunţat că va aplica prevederi legale pentru protejarea companiilor europene de efectele previzibile.

Primul set de sancţiuni vizează sistemul financiar iranian. Sunt interzise achiziţiile de dolari de către guvernul de la Teheran şi vânzarea de titluri de stat iraniene. Peste încă trei luni se vor activa şi măsuri împotriva băncii centrale a Iranului.

Vor fi afectate şi industria auto şi exporturile de covoare şi mărfuri alimentare din Iran, precum şi importurile de grafit, aluminiu, oţel, cărbune şi unele aplicaţii software. De asemenea, Iranului i se interzice achiziţionarea anumitor avioane.