"Bugetul trebuie sa reflecte situatia actuala a economiei ruse, inclusiv consecintele negative ale sanctiunilor impuse Rusiei", a afirmat Medvedev la deschiderea discutiilor pregatitoare pentru bugetu rus pentru perioada 2015-2017.

Premierul rus considera necesara cresterea veniturilor statului in urmatorii ani prin diverse mijloace, inclusiv majorarea impozitelor, care va fi insa o solutie de ultima instanta.

"Trebuie sa inaintam Dumei proiectul de buget la jumatatea lunii septembrie", a adaugat premierul. Medvedev a subliniat pe de alta partea eforturile din ultimii ani ale Rusiei de stabilizare a finantelor publice. "Absenta deficitului bugetar si a datoriei publice in acest an ne fereste de ingrijorarea legata de instabilitatea pietelor financiare", a spus el.

Guvernul rus analizeaza posibilitatea cresterii impozitelor, fiind avute in vedere mai multe optiuni, intre care majorarea TVA, introducerea unui impozit progresiv asupra veniturilor, fata de o cota unica de 13% in prezent, sau majorarea pur si simplu a impozitului pe venit, potrivit informatiilor din presa.

Ministerul rus pentru Crestere Economica a avertizat insa asupra consecintelor negative pe care le-ar putea avea astfel de masuri, precum incetinirea cresterii economice si a investitiilor, dar si accelerarea inflatiei.

Economia rusa, amenintata de recesiune de la inceputul anului, se confrunta de mai multe luni cu impactul sanctiunilor impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite din cauza implicarii Rusiei in criza ucraineana.

Potrivit unor analisti, sanctiunile ar putea provoca o recesiune in Rusia inainte de 2015. Sanctiunile cele mai severe au fost anuntate saptamana trecuta si includ interzicerea finantarii bancilor ruse pe pietele de capital europene si un embargou asupra vanzarilor de arme si echipamente petroliere catre Rusia.