O cafea – 166 de pesetas, un parfum – 5.000 de pesetas, un coafat – 9.800 de pesetas.

“Aveam vreo 10.000 de pesetas (echivalentul a 60-70 de euro) care ne ramasesera dinainte de introducerea monedei europene”, povesteste Carmen San Juan, care voia sa-si cumpere un uscator de par cadou de Craciun, cand a descoperit inca 4.000 de pesetas intr-o haina veche.

Ne gandeam sa-i schimbam la banca, atunci cand ajungeam prin Madrid sau prin Coruna, unde inca se mai pot schimba pesetas in euro. Dar n-am mai ajuns”, explica femeia.

Un cuplu a venit cu 15.000 de pesetas pentru a cumpara cosmetice. Alt comparator a luat un set de farfurii cu o gramada de pesetas pe care ii avea de la o bunica. In alta parte, o familie cumpara un rand de bautura la un restaurant tot cu fosta moneda spaniola.

Fina Rodriguez, proprietara unui magazin de electronice, spune ca afacerea a avut numai de castigat dupa ce locuitorii orasului, si nu numai, au inceput sa foloseasca vechile pesatas.

“Afacerile noastre chiar si-au revenit. Oamenii au venit chiar si din imprejurimi sa cumpere de la noi, dupa ce au citit in presa. Cu acesti bani, oamenii simt ca achizitioneaza produsele pe gratis”, spune Fina Rodriguez.

Oras de vanzare. Localitatea spaniola care a trecut de la cele mai multe masini de lux pe cap de locuitor la cel mai mare somaj din UE

Este un ajutor nesperat pentru oras, care, ca intreaga tara, a suferit dupa prabusirea imobiliarelor, in 2008 si care a lasat in urma mii de cladiri neterminate si milioane de someri, la nivel national.

“In urma cu cativa ani, asteptarile erau mari. O platforma industriala urma sa fie construita, erau o multime de cladiri in constructie si multi oameni urmau sa se mute aici”, spune liderul unui sindicat local.

In Salvaterra, nostalgia dupa vechea moneda galbena, cunoscuta sub numele de “Blonda”, si dupa vechile bancnote este mare.

De fiecare data cand vad o bancnota veche, o ating cu nostalgie si ma bucur ca pot sa vad asa ceva din nou”, spune Fina Rodriguez.

Se apropie sfarsitul pentru euro? Germania a inceput sa tipareasca marci

Euro, pe de alta parte, este mai putin iubit. Potrivit unui studiu recent, 70% dintre spanioli spun ca n-au avut niciun beneficiu dupa introducerea monedei unice europene.

Planul comerciantilor din Salvaterra era ca localnicii sa poata cumpara in pesetas doar pe parcursul lunii octombrie. Dar oamenii si-au strans toti banii vechi din casa si, chiar si inainte de Craciun, inca mai au pesetas de cheltuit.

Iar experiementul nu se va termina nici la sfarsitul anului, in conditiile in care nu exista nicio limita de timp pana la care vechile monede si bancnote sa fie schimbate in euro.

Proprietarii de magazine estimeaza ca au strans pana in prezent un milion de pesetas, adica aproximativ 10.000 de euro.

Citeste si:

Dupa Germania care tipareste marci, Elvetia se gandeste sa puna in circulatie francul de aur

In Germania a revenit marca. Primul produs care "se vinde" in vechea moneda nemteasca FOTO

WSJ: Primele semne ca unele banci centrale se gandesc la resuscitarea monedelor nationale. Grecia si Irlanda si-au sters de praf tiparnitele