In loc sa poata pregati in liniste reuniunea de joi si vineri a liderilor din G20 la Cannes, Sarkozy s-a trezit miercuri dimineata cu titluri apocaliptice in presa franceza precum: "Prabusire!", "Haos", "Euro in pericol" sau "Tunete din Grecia", scrie Financial Times (FT).

Atentia se va concentra miercuri asupra reuniunii de urgenta organizate la Cannes de liderii zonei euro, Sarkozy si cancelarul german Angela Merkel, presedintii Comisiei Europene si Consiliului European, respectiv directorul general al FMI, Christine Lagarde. Intalnirea va fi urmata de o "confruntare" cu Papandreou.

Oficialii francezi au fost foarte clari ca lui Papandreou i se va spune ca Grecia trebuie sa-si respecte angajamentele, asumate prin intelegerea de saptamana trecuta, indiferent de rezultatul referendumului.

Sarkozy, furios din cauza referendumului, vrea ca Grecia sa aprobe, in guvern si Parlament, cat mai curand posibil acordul de saptamana trecuta, pentru a trece la implementarea masurilor convenite.

Liderii euro vor exercita, probabil, presiuni asupra Greciei si in privinta momentului si a intrebarii care va fi prezentata grecilor la referendum.

Franta nu vrea ca referendumul sa fie programat peste o perioada prea lunga si ar prefera ca intrebarea adresata grecilor sa nu fie legata de masurile de austeritate, ci de apartenta la zona euro.

Papandreou impinge Grecia afara din zona euro, Europa se balanseaza pe marginea prapastiei. Ce spun analistii despre decizia fara precedent a Atenei