Datele tehnice din analiza pretului arata un trend crescator. Cafeaua robusta a inceput deja sa urce, iar "arabica" ii calca pe urme. Conform analistilor de la Saxo Bank, problemele furnizorilor pentru 2017 sustin teoria unei cresteri de pret.

Dupa ce si-a consolidat pretul in ultimele 18 luni, pretul cafelei arabica se pregateste de o urcare semnificativa.

Cafeaua robusta a fost “motorul” acestei miscari de revenire in ultimele luni. Vremea nefavorabila din Vietnam, cel mai mare producator global, si din Brazilia a ajutat pretul sa recupereze semnificativ. In vreme ce piata de cafea a fost inchisa luni in SUA, cel mai tranzactionat contract pe "robusta" a atins un pret record pe ultimele 18 luni, la Londra.

Dupa valoarea scazuta record din februarie, procesul de crestere a castigat 61,8% fata de 2014 si s-a indreptat spre un sell-off. In saptamana cu 30 august 2016, fondurile hedge au marit pozitiile bullish pe cafea cu 11% (pana la 26.655 de loturi), adica cea mai ridicata valoare din 2014 incoace.

In prezent, cafeaua arabica pare sa testeze pretul de 154,75 centi/livra (3,4 dolari/kg), ceea ce reprezinta o crestere de 38,2%.

O depasire a acestui pret ar putea insemna finalul perioadei de plafon. Acest trend ar putea duce initial pretul spre 168,25 centi/livra, dar exista potential chiar si pentru 181,75 centi/livra sau chiar mai mult, se arata in analiza. In prezent, arabica este gata sa 'atace' pretul de 154,75 centi/livra.

Organizatia Internationala a Cafelei a dat publicitatii un raport care arata ca exporturile globale au scazut cu 22% in iulie. Scaderea a fost mai degraba pusa pe seama furnizorilor, nu a lipsei cererii, motiv pentru care piata va incepe sa se intrebe de unde vor veni stocuri in urmatoarele luni.

“Ultima oara cand am vazut asa ceva a fost in 2014, cand arabica se vindea cu peste 200 centi/livra. Datele mai arata ca numarul de saci de cafea pastrati in depozite certificate de ICE futures exchange a ajuns la cel mai scazut nivel inregistrat din 1999 incoace”, sustin analistii Saxo Bank.