Potrivit unui comunicat de presa, fiecare pasager care va parasi Qatarul de pe aeroportul international din Doha (Hamad International Airport), inclusiv pasagerii in tranzit, vor fi taxati cu 35 de riyali (7,10 lire sterline) pentru utilizarea facilitatilor aeroportului.

Taxa se va aplica biletelor emise dupa data de 30 august urmand ca banii sa fie utilizati pentru "noi majorari ale capacitatii aeroportului si investitii in noi infrastructuri", se precizeaza in comunicat.

Desi sunt ceva normal in alte parti ale lumii, taxele de aeroport nu au fost aplicate pana recent in statele din Golful Persic, in incercarea acestora de a oferi un avantaj competitiv pentru afaceri si a deveni astfel hub-uri regionale. La inceputul acestui an si aeroporturile din Emiratele Arabe Unite au anuntat introducerea de taxe similare.

Aproximativ 1,33 milioane pasageri au trecut prin aeroportul international din Doha numai in luna iunie a acestui an.

Preturile scazute la petrol pun presiune pe finantele guvernelor din Golful Persic astfel ca autoritatile din Qatar au inceput sa caute alte modalitati decat imprumuturile pentru a-si putea finanta proiectele, inclusiv prin majorarea preturilor locale la benzina.

Pentru acest an, Qatarul estimeaza ca va inregistra un deficit bugetar de 46,5 miliarde riyali (9,44 miliarde lire sterline), primul sau deficit din ultimii 15 ani, urmand sa continue sa inregistreze deficite pentru o perioada de cel putin trei ani in conditiile in care preturile scazute la petrol si gaze naturale ii vor afecta veniturile iar tara se pregateste sa gazduiasca Campionatul Mondial la fotbal din 2022.