Parchetul din Hanovra (nordul Germaniei) a anuntat joi ca a cerut ridicarea imunitatii presedintelui republicii, Christian Wulff, implicat de luni de zile intr-un scandal privind acuzatii de coruptie, relateaza AFP.

Parchetul nu poate lansa procedurile impotriva presedintelui republicii daca deputatii Bundestag-ului (camera inferioara a Parlamentului) nu ii ridica imunitatea, potrivit Mediafax.

"Dupa o verificare exhaustiva a noilor documente si evaluarea articolelor din presa, parchetul din Hanovra estimeaza ca exista fapte suficiente pentru suspiciuni de incalcari ale legii sau de beneficii de avantaje" ale lui Wulff, a explicat intr-un comunicat parchetul din capitala regiunii Saxonia inferioara.

Wulff este criticat aspru de la jumatatea lunii decembrie de presa germana care il acuza de a fi profitat de pozitia sa de lider al guvernului din Saxonia inferioara pentru a obtine avantaje financiare diverse, incercand apoi sa ascunda aceste afaceri.

Presedintele german a fost atacat fara menajamente pentru ca a ascuns un imprumut, a profitat de vacante gratuite din partea unor oameni de afaceri bogati, iar apoi pentru ca a incercat sa faca presiuni asupra jurnalistilor cu scopul de a impiedica publicarea informatiilor, mai ales asupra redactorului sef de la Bild.

La mijlocul lunii ianuarie, justitia germana a perchezitionat domiciliul fostului sau purtator de cuvant, concediat la 22 decembrie din cauza unor suspiciuni de coruptie pentru acte comise intre 2007 si 2009. El a fost atunci purtator de cuvant al lui Wulff care era liderul guvernului regional.

Mandatul lui Wulff, umilire pentru Merkel de la start si pana la final

Cel mai tanar presedinte al Germaniei, Christian Wulff, (52 ani) este un conservator modern si fara istorie pana la scandalurile care l-au propulsat pe scena mediatica, relateaza AFP. 

Elegant, zambitor, Wulff fost ales cu greu presedinte la 30 iunie 2010, in al treilea si ultimul tur de scrutin, in cadrul caruia majoritatea simpla era suficienta.

A fost o umilire pentru cancelarul Angela Merkel, care l-a propus, deoarece coalitia guvernamentala dispunea teoretic de majoritate in adunarea electorala.  Merkel avusese deja dificultati a gasi un inlocuitor la Palatul Bellevue pentru Horst Köhler, care a demisionat pe neasteptate. 

Devenit presedinte al Germaniei, o functie in principal onorifica, dar care se bucura de un mare prestigiu si poate influenta mentalitatile, Wulff a ocupat astfel pentru prima data un post la nivel national, nefiind niciodata pana atunci ministru federal. 

Considerat un pic sters de unele persoane, avea totusi relatii excelente cu presa, pretandu-se cu placere sedintelor foto cu cea de-a doua sa sotie, Bettina, mama baietelului lor.  Ea a fost prima sotie a unui presedinte german, cu tatuaj, un fel de flacara pe bratul drept. Wulff il considera "cool". 

La cateva luni dupa preluarea functiei de presedinte, acest catolic practicant a provocat reactii in randul conservatorilor afirmand ca islamul face de acum parte din Germania, in cadrul manifestarilor organizate cu ocazia implinirii a 20 de ani de la Reunificare, la 3 octombrie 2010.  In trecut, el si-a manifestat deja deschiderea fata de germanii de origine imigranta, numind un ministru de origine turca in Guvernul sau din Saxonia Inferioara, o premiera in Germania. 

Pe un cu totul alt front, el a creat surpriza criticand, in august, rascumpararea obligatiunilor tarilor aflate in dificultate de catre Banca Centrala Europeana (BCE), in timp ce criza euro era deja in plina desfasurare. Germania fiind foarte atasata de principiul independentei bancilor centrale, o astfel de intruziune a presedintelui in afacerile monetare a fost neasteptata. 

Chiar inainte de vizita Papei Benedict al XVI-lea in Germania, in septembrie, Wulff, divortat in 2007 si recasatorit in 2008, a afirmat ca Biserica Catolica ar trebui sa dea dovada de mai multa intelegere fata de persoanele divortate. 

Nascut la 19 iunie 1959 la Osnabrück (nord-vest), el a fost nevoit sa isi asume responsabilitati grele inca din adolescenta. La 14 ani, dupa plecarea tatalui sau vitreg - parintii sai au divortat cand el avea doi ani - el a fost nevoit sa aiba grija de mama sa bolnava de scleroza in placi si sa o creasca pe sora sa mai mica. 

Avea doar 34 de ani cand l-a sfidat la alegerile regionale in Saxonia Inferioara pe Gerhard Schröder, lider social-democrat si viitor cancelar.