Putin a explicat ca intre Rusia si Statele Unite nu exista niciun acord de extradare, subliniind ca ar fi bine pentru Snowden sa aleaga cat mai repede destinatia.

Inainte de anuntul facut de Putin, nu era clar unde se afla Edward Snowden, fostul consultant al NSA aflat la originea dezvaluirilor despre programele Statelor Unite de interceptare a comunicatiilor.

De cealalta parte, secretarul de Stat John Kerry a indemnat Rusia sa dea dovada de "calm" si sa il predea pe Edward Snowden, cautat de Statele Unite pentru spionaj, subliniind ca Washingtonul nu doreste "confruntarea".

Kerry, aflat intr-o vizita in Arabia Saudita, a subliniat ca transferul acestui fost consultant NSA - despre care Moscova ofera asigurari ca nu a "traversat frontiera de stat" - este o problema de respectare a legii.

"Voi indemna pur si simplu sa se dea dovada de calm si de ratiune, intr-un moment in care nu avem nevoie de o intensificare a confruntarii intr-un dosar atat de simplu si normal ca acesta", a declarat Kerry intr-o conferinta de presa.

El a recunoscut ca ministrul rus de Externe Serghei Lavrov are dreptate "tehnic vorbind" cu privire la faptul ca Rusia si Statele Unite nu au un tratat de extradare.

Insa, el si-a exprimat speranta ca, "in calitate de natiune suverana, Rusia nu va considera in interesul sau sa se afle de partea unei persoane care este acuzata ca a incalcat legea in alta tara".

Snowden, un fost administrator de sisteme la Agenatia Nationala americana pentru Securitate (NSA), a dezvaluit pentru presa ca aceasta spioneaza calculatoare si telefoane mobile in intreaga lume.

Refugiat la Hong Kong pe 20 mai, Snowden, in varsta de 30 de ani, ar fi parasit duminica acest teritoriu cu destinatia Moscova. Insa el nu a mai fost vazut de atunci. Fostul spion american a cerut azil politic in Ecuador, unde incearca sa ajunga, probabil dinspre Cuba sau Venezuela.